Ambasadorul Suediei la Minsk, expulzat; Suedia refuză venirea unui nou ambasador al Belarusului la Stockholm

Suedia a anunţat, vineri, că ambasadorul său la Minsk a fost expulzat şi că refuză venirea unui nou ambasador al Belarusului la Stockholm, relatează AFP.

Potrivit Stockholmului, ambasadorul suedez Stefan Eriksson, în post din 2008, a fost expulzat pentru că a militat pentru drepturile omului, după întâlniri cu opoziţia belarusă.

Prin urmare, un ambasador numit de Belarus după plecarea predecesorului său, acum câteva săptămâni, şi care nu a ajuns încă în Suedia, nu mai este ‘binevenit’, a indicat într-o conferinţă de presă telefonică ministrul suedez al afacerilor externe, Carl Bildt.

‘Expulzarea de către regimul (preşedintelui Aleksandr) Lukaşenko a ambasadorului suedez în Belarus este o crimă gravă împotriva normelor privind relaţiile dintre state’, a afirmat Carl Bildt într-un comunicat.

‘Acuzaţiile pe care le aduce regimul la adresa ambasadorului sunt nefondate. Că Suedia este angajată în sprijinul democraţiei şi drepturilor omului în Belarus nu este un secret, iar ambasadorul Eriksson a susţinut această politică a Suediei’, a continuat ministrul.

Anterior, pe contul său Twitter, Carl Bildt estimase drept ‘scandaloasă’ expulzarea ambasadorului suedez şi că aceasta ‘arată natura regimului’ belarus.

Dl Eriksson îşi va continua munca în sprijinul democraţiei şi a drepturilor omului, a adăugat şeful diplomaţiei suedeze.

În februarie, toţi ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană în Belarus au fost rechemaţi de capitalele lor. Ambasadorul suedez a fost, în aprilie, unul dintre primii ambasadori care au revenit la Minsk.

Belarusul este vizat de sancţiuni din partea UE pentru represiunea împotriva opoziţiei, care s-a agravat, potrivit Uniunii, de la realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.