Costin (BNS): Ţinta de creştere economică pentru 2012 nu va fi atinsă; avansul PIB va fi de 0,6% – 0,8%

Ţinta de creştere economică anunţată la începutul anului nu va fi atinsă, urmând să se situeze la sfârşitul lui 2012 la circa 0,6-0,8%, a declarat, vineri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene.

„Creşterea economică anunţată la începutul anului nu va fi atinsă atât din cauza unor factori interni, cum ar fi de pildă seceta care a afectat culturile agricole, cât şi din cauza unor factori externi. În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta a fost influenţată atât de creşterea preţurilor la alimente, cât şi de preţurile administrate ale serviciilor.

Numai în intervalul mai 2011 – mai 2012, preţul energiei electrice a crescut cu 20%, în acelaşi timp având loc şi o majorare substanţială a preţurilor produselor petroliere”, a subliniat preşedintele BNS.

Liderul Blocului Naţional Sindical a mai spus că România are – din punct de vedere agricol – potenţial de asigurare a hranei pentru o populaţie de 80 de milioane de oameni, însă în condiţiile unei agriculturi nemodernizate statul român este nevoit să importe alimente pentru circa 10 milioane de persoane.

Pe de altă parte, Costin a precizat că rata reală a şomajului din ţara noastră nu este de 7%, ci se situează undeva la 18-19%.

„Noi raportăm ca populaţie ocupată inclusiv persoanele implicate în agricultură, când în realitate acestea au mai degrabă calitatea de şomeri pe termen lung. În ceea ce priveşte piaţa muncii, România are două vulnerabilităţi. Prima este legată de tineri, iar cea de a doua de persoanele cu vârstă de peste 45 de ani.

Pragul vârstei de pensionare a fost crescut, însă statul nu a făcut nimic pentru a creşte gradul de ocupare în rândul celor de peste 45 de ani”, a declarat Dumitru Costin.

Creşterea economică estimată de autorităţile române pentru 2012 este de 1,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.