In memoriam Mihaela Ursuleasa

Critici muzicali şi colegi ai regretatei pianiste Mihaela Ursuleasa, care a murit la Viena la vârsta de 33 de ani, în urma unui anevrism cerebral, deplâng moartea timpurie a marii artiste.

Mai mulţi oameni din domeniul muzical şi-au exprimat gândurile faţă de ceea ce a fost Mihaela Ursuleasa:

*** dirijorul Horia Andreescu
„Am pierdut o mare artistă, care avea o perspectivă extraordinară în viaţa şi mişcarea muzicală internaţională. Muzician format, Mihaela dialoga mereu cu sine şi cu ceilalţi colegi, mereu pregătită, mereu citind, mereu cercetând.
Mă bucur că autorităţile austriece au risipit zvonurile care umbreau personalitatea artistei, precizând că ea a murit din pricina unui anevrism cerebral. Din păcate, trist este că în urma ei rămâne o fetiţă de şase ani, care o făcea să se simtă împlinită, în ultimul timp.
Înţeleg că Braşovul şi Ministerul Culturii fac eforturi ca trupul neînsufleţit al Mihaelei să se odihnească în pământul natal, în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu.
M-au sunat mulţi artişti şi colegi ai Mihaelei care vor să o ajute pe micuţă să-şi continue viaţa, decent, alături de bunica ei, mama artistei”.

*** criticul muzical Oltea Şerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor de Radio
„Numele Mihaela Ursuleasa era un reper în privinţa personalităţilor pe care le-a dat viaţa muzicală românească. Modul ei de a cânta la pian era cu totul personal, plin de fantezie şi de strălucire.
Din păcate, în concertul în care speram să o reascult, la Berlin, în Konzerthaus, sâmbătă, cu Orchestra Naţională de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, ea nu va mai putea fi ascultată, dispariţia ei prematură fiind o tragedie care a generat deja reacţie şi colegilor acesteia.
Deşi a cucerit o celebritate internaţională de anvergură, a revenit de fiecare dată, cu entuziasm pe scenele din România, generând de fiecare dată concerte-eveniment”.

*** muzicologul Viorel Cozma
„Este cea mai mare lovitură pe care a primit-o pianistica românească de la moartea lui Dinu Lipatti în 1950.
Mihaela Ursuleasa era speranţa pianisticii româneşti a secolului XXI şi va fi greu de înlocuit din cauza fanteziei, agilităţii şi virtuozităţii pe care aceasta o avea. Cred că ea ne-a părăsit pentru că a fost răvăşită în ultima parte a vieţii personale şi nu a reuşit să-şi ducă cariera până la capăt. E păcat pentru noi, e păcat pentru ea şi va fi foarte greu să găsim o altă interpretă de o asemenea anvergură”.

*** muzicologul Anca Florea
„O apariţie spectaculoasă, încă de când era copil, Mihaela Ursuleasa s-a desăvârşit sub îndrumarea marii profesoare Stela Drăgulin. Considerată copil-minune, de un temperament vulcanic, aceasta şi-a continuat o carieră naţională şi internaţională care merita a fi mult mai împlinită.
Din păcate, în viaţa personală, în afară de bucuria pe care i-o dădea fetiţa ei, nimic nu a făcut-o să cunoască adevărata tihnă a unei vieţi împlinite”.

***
Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la vârsta de 33 de ani, la Viena, din cauza unei hemoragii cerebrale în urma unei rupturi de anevrism, după cum a anunţat vineri poliţia vieneză, citată de AFP. Mihaela Ursuleasa a fost găsită fără viaţă, joi dimineaţă, la domiciliul ei din Viena.

***
Mihaela Ursuleasa s-a născut la 27 septembrie 1978, în Braşov.
A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. Peste un an şi jumătate, a devenit eleva Stelei Drăgulin, o profesoară cunoscută în lumea muzicală, care a transformat-o în „copil-minune”.
La vârsta de 13 ani a câştigat locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia, Italia. În urma acestei performanţe, a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado.

A studiat opt ani la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit în 1999, „cum laude”, obţinând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec.

A concertat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Mihaela Ursuleasa a interpretat deseori alături de violoniştii Mirijam Contzen şi Patrizia Kopatchinskaja, precum şi alături de Cvartetul Hugo Wolff şi Cvartetul Belcea.

În anul 1988 a înregistrat Concertul Nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor, Op. 37 de Beethoven, alături de Orchestra simfonică a Radioteleviziunii române, sub bagheta dirijorului Iosif Conta.

În 2010 a înregistrat discul „Piano & Forte”; Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu, în cadrul colecţiei Berlin Classics, iar în 2011 a realizat discul intitulat „Romanian Rhapsody”, care cuprinde, printre altele, Rapsodia Română nr. 1 a lui George Enescu, Suita pentru pian a lui Paul Constantinescu şi trei piese de Franz Schubert.

În anul 1995 a obţinut Marele Premiu la Concursul internaţional de pian Clara Haskil, Elveţia. A obţinut Premiul ascultătorilor, decernat de Programul 2 al Radiodifuziunii poloneze, pentru „Cea mai eminentă personalitate a celui de-al 13-lea Concurs de pian Chopin din Varşovia”, în decembrie 2000. În 2012 a fost câştigătoarea Premiului ECHO-Klassik la categoria „Interpretarea solistică a anului; pian, secolul al 19-lea”, pentru albumul său „Piano & Forte” 2010.

Stabilită la Viena, în timpul unui concert l-a cunoscut pe violoncelistul de origine română Rodin Moldovan. Cei doi au devenit părinţii unei fetiţe – Ştefania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.