Depăgubirea RCA: Teoria ca teoria, practica ne omoară!

[block]0[/block]

– Există momente în viaţa fiecărui şofer când îşi întrebarea firească: este autor sau victimă unui accident rutier? Întrebarea este cu atât mai derutantă în cazul în care doreşti să-ţi repari maşina pe RCA-ul celui care din neatenţie te-a accidentat. De cele mai multe ori, într-o astfel de situaţie, victima trebuie să suporte consecinţele materiale şi psihice ale accidentului. Nu că vinovatul nu ar coopera, ci pentru simplul fapt că asiguratorii au reglementări şi proceduri interne care, din exterior, frizează absurdul dar care-l ajută pe acesta să diminueze la maximum suma de despăgubire şi să lungească termenul de plată după bunul plac.

 

Primii paşi pe calea spinoasă a RCA

 

În viaţa fiecărui şofer pot interveni momente nefericite când este implicat într-un accident auto. În cele ce urmează nu ne vom referi decât la situaţia în care şoferul este nevinovat, aflându-se în postura de victimă.

Este cazul, clasic deja, când constaţi că maşina ta este făcută garaj de un alt participant la trafic.

Dacă incidentul nu are ca urmare decât pagube materiale, există şansa ca cei doi şoferi să se înţeleagă pe cale amiabilă, fără a mai fi necesară intervenţia organelor de poliţie. Într-un astfel de caz, victima ar trebui să completeze împreună cu vinovatul formularul de constatare amiabilă anexat la orice poliţă RCA.

De aici însă începe calvarul!

Aparent simplu de completat respectivul formular ascunde o sumă de capcane pe care le puteţi evita într-un singur mod: să apelaţi la un reprezentant al asiguratorului care a eliberat poliţa RCA. În cazul în care acest lucru este imposibil înarmaţi-vă cu semnătura vinovatului pe formular la care ataşaţi poliţa RCA în original a celui vinovat şi copii după documentul de identitate şi talonului maşinii acestuia.

Cu aceste documente vă prezentaţi singur sau însoţiţi de vinovat în cel mai scurt timp la sucursala cea mai apropiată a asiguratorului care a emis poliţa.

De aici încolo lucrurile ar trebui să decurgă simplu, inspectorul de daune să vă deschidă dosarul de daună după inspectarea autoturismului avariat.

Numai că, toţi asiguratorii au descoperit sistemul “Call Center” unde eşti invitat de inspectorul de daune să suni la un număr care, de obicei, nu este gratuit. Aici va trebui să reluaţi povestea accidentului pe care deja l-aţi explicitat inspectorului de dăună.

La final, cel mai probabil vi se va cere numărul de telefon pentru a fi contact ulterior de un inspector de dăună. Vexat veţi explica situaţia în care vă aflaţi alături de inspectorul de daună care reprezintă societatea.

Atunci veţi afla că de fapt există la sediul central un alt inspector de daună care deschide un dosar electronic şi care trebuie să dea undă verde inspectorului lângă vă aflaţi pentru a face constatarea.

Dacă aveţi noroc s-ar putea, cât staţi la o cafea cu inspectorul din teritoriu, cel de la centru să finalizeze dosarul, dând undă verde inspectorului de daune local să efectueze inspecţia.

Dacă nu, va trebui să vă înarmaţi cu răbdare şi să aşteptaţi resemnat telefonul salvator. Dacă însă veţi insista la Call Center, cerând explicaţii pentru situaţia aberantă în care vă aflaţi, veţi fi informat că între timp se face verificarea poliţiei RCA sau dacă s-a încasat contravaloarea acesteia.

Deblocarea situaţiei se poate face invocând prevederile legale, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) sau Protecţia Consumatorului.

Presupunând că aţi ajuns la momentul constatării, primul pas îl constituie cel de completare a formularului de constatare amiabilă sub atenta îndrumare a inspectorului de daune. Apoi acesta vă va solicita originalul RCA-ului care va fi folosit de societatea de asigurări pentru recuperarea daunelor şi celelalte documente necesare.

Nu ar fi lipsit de interes să aveţi şi un număr de telefon al vinovatului la care inspectorul de daune să-l contacteze şi să-şi explice situaţia creată de neatenţia acestuia.

 

Asiguratorul spune că reparaţia se poate face în 3 ani, dar Poliţia spune 30 de zile

Citeste continuarea…

Citește și
6 Comentarii
 1. dan spune

  Este multa mafie,pt verificare uitativa la averea inspectorilor de daune.

 2. Stefan spune

  Felicitari pt. articol , cred ca cel ce l-a redactat este patit recent !!! Oricum un mare adevar, din pacate pt. noi.

 3. Mihai spune

  Excelent articol!Este 100% adevarat tot ceea ce ati scris.Caracatita de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) este marioneta firmelor de asigurari si NICIODATA CSA-ul nu da dreptate clientului, iar societatile de asigurari scapa intotdeauna nesanctionate.Am auzit ca se va face din nou un miting in fata CSA la sfarsitul lunii septembrie.Eu particip daca se tine.Mai vine cineva?

 4. BUZOIANU spune

  FACETI RECLAMATIE LA CSA ,DAR RASPUNSUL(CF LEGI)VA VENII IN 45 ZILE,TIMP IN CARE VETI CIRCULA CU TRAMVAIU.BINE CA NU PLOUA…STATI CA NU SA TERMINAT.IN RASPUNS VETI PRIMII NIMIC LAMURITOR CARE SA VA FIE DE FOLOS,VI SE VA RASPUNDE ALTCEVA DECAT CEEA CE ATI INTREBAT,SI INCA 45 DE ZILE CU TRAMVAIU IN SPERNATA CA VETI PRIMII UN RASPUNS……….VETI MURII CU SEPERNATA,PANA ATUNCI PLATITI RCA-UL,DOAR ESTE OBLIGATORIU…………SA TRAITI BINE

 5. PRESTATORU spune

  BUNA SEARA .

  DE CE NU VA GANDITI SI LA CEI CARE PRESTEAZA PENTRU CLIENTI , A SE CITI SERVICE-URILE AUTORIZATE R.A.R , CARE PRESTEAZA PENTRU CLIENTUL FNAL ( PAGUBIT ) ?
  ATENTIE FOARTE MARE , AM SPECIFICAT .
  75 % DIN CEI CARE AU DAUNE AUTO SE ADRESEAZA , DUPA CE SE DESCHIDE DOSARUL DE DAUNA , LA DIVERSI : NEA MITICA,NEA COSTICA,NEA VASILE ETC , PENTRU A LI SE REPARA MASINA .
  COSTUL REPARATIEI ESTE MULT SUB CE PLATESTE FIRMA DE ASIGURARI , CONFORM NORMELOR FISCALE DIN TARA NOASTRA, ORICARE AR FI EA .
  CONCLUZIE :

  IN MOMENTUL IN CARE UN ROMAN ( SI EU SUNT SUNT ROMAN SI MA MANDRESC CU ASTA ) ARE O DAUNA AUTO , INDIFERENT DE VALOAREA EI , INCEARCA SA MAI SCOATA NISTE BANI DE BUZUNAR , DE LA FIRMA DE ASIGURARI , INVATATI DE CINEVA .

  INTAI SA NE SCHIMBAM MENTALITATEA SI , POATE, NE VOM DA SEAMA CA SUNTEM , ( PREA SARACI PENTRU A CUMPARA/FACE LUCRURI IEFTINE ) .

 6. Sictirescu spune

  cam incurci borcanele Dănuţ Dudu! codul rutier spune ca daca nu ai reparat masina in termen de 30 de zile, esti sactionat daca o conduci iar legea asigurarilor ca ai dreptul de a cere sa fi despagubit prin rca in termen de 3 ani de zile, termenul fiind termenul de prescriptie conform codului civil.
  dar, e greu cu merele si perele…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.