JO 2012 – Gimnastică: Sandra Izbaşa, campioană olimpică la sărituri, al doilea aur pentru România

Românca Sandra Izbaşa este noua campioană olimpică la sărituri, după un concurs perfect duminică, 5 august, ea primind o medie de 15,191 puncte, după sărituri punctate cu 15,383 (dificultate 6,1) şi 15,000 (dificultate 5,8), două execuţii de o eleganţă şi amplitudine care nu au putut lăsa niciun dubiu unei brigăzi de arbitre înclinate spre aceleaşi combinaţii din afara sportului.

Medalia de argint a revenit americancei Mc Kayla Maroney, superpunctată, după ce a căzut direct în fund la a doua săritură, cu o medie de 15,083 puncte, iar bronzul, rusoaicei Maria Paseka, cu un pas care a scos-o de pe pista de aterizare, cam un metru, dar care a fost recompensată cu o medie de 15,016 puncte.

Cu acest succes al Sandrei Izbaşa, care mai are o finală, la sol, unde este campioană olimpică en-titre, delegaţia României obţine al doilea titlu la actuala ediţie a Jocurilor Olimpice, precum şi a 8-a medalie în total.

Iată clasamentul final al probei de sărituri la feminin:

1. SANDRA IZBAŞA (ROMÂNIA) – 15,191 – CAMPIOANĂ OLIMPICĂ
2. Mc Kayla Maroney (SUA) – 15,083
3. Maria Paseka (Rusia) – 15,050
4. Janine Berger (Germania) – 15,010
5. Oksana Şuşovitina (Germania) – 14,783
6. Yamilet Pena Abreu (Republica Dominicană) – 14,516
7. Brittany Rogers (Canada) – 14,483
8. Elisabeth Black (Canada) – 0,000

*

Sandra Izbaşa – portret

Campioana olimpică la sărituri, gimnasta Sandra Raluca Izbaşa, s-a născut la 18 iunie 1990, în Bucureşti.
Sandra Izbaşa a început gimnastica în anul 1994 la clubul CSS Steaua Bucureşti.

La Campionatele Europene de Juniori din 2004 s-a clasat a şasea la individual şi a câştigat medalia de argint în finala la sol. În 2005, la întâlnirea internaţională de juniori din Japonia, a câştigat medalia de aur la sol şi sărituri.

În 2006, primul an în care concura la senioare, Sandra Izbaşa câştiga competiţia individuală, solul şi săriturile la Campionatele Internaţionale ale României. Apoi, la finala Cupei Mondiale de la Lyon, a câştigat medalia de bronz la bârnă şi argintul la sol.

La Campionatele Europene de la Volos (Grecia), din 2006, Sandra Izbaşa a cucerit medalia de argint cu echipa României, medalia de aur la sol şi bronzul în finala la bârnă. Tot în 2006, la Mondialele de la Aarhus (Danemarca), Sandra Izbaşa a cucerit medalia de argint la bârnă şi bronzul la individual compus.

La Europenele din 2007 de la Amsterdam, Izbaşa a câştigat o medalie de argint la competiţia individuală şi încă una în finala la bârnă.

Mondialele din 2007, Sandra a obţinut medalia de bronz cu echipa, s-a clasat a noua la individual compus şi a terminat pe poziţia a opta în finala la sol.

La Campionatele Europene de la Clermont-Ferrand din Franţa, din 2008, a reuşit să câştige medalia de aur cu echipa, încă un aur la sol şi argintul la bârnă.

Tot în 2008, a făcut parte din lotul României prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing, împreună cu Steliana Nistor, Anamaria Tămîrjan, Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore şi Andreea Acatrinei. Sandra a câştigat medalia de aur la sol cu acel prilej, dar şi bronzul cu echipa.

În septembrie 2010 a câştigat medalia de aur la sol, la Cupa Mondială de la Gent (Belgia). La Cupa Mondială de la Paris, din martie 2011, Sandra Izbaşa a prezentat un exerciţiu nou la sol cu care a obţinut medalia de aur înaintea coechipierei Diana Chelaru şi a rusoaicei Anna Dementieva.

Anul trecut, la Mondialele de la Berlin, Sandra şi-a adjudecat aurul la sol şi sărituri, iar anul acesta a cucerit aurul cu echipa şi la sărituri la Europenele de la Bruxelles.

Este membră a lotului naţional de gimnastică artistică a României din 2002.

Sandra Izbaşa a fost aleasă Atleta Anului 2008 de către Federaţia Română de Gimnastică.

Din 2009, este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Foto: Facebook.com/Sandra Izbasa

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.