NASA: Viitoarea navetă spaţială americană va costa un miliard de dolari

Trei grupuri aeronautice au semnat contracte în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari cu agenţia spaţială americană /NASA/ în cadrul unei licitaţii pentru construirea viitoarei navete ce va transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională /ISS/, transmite AFP.

Cei trei câştigători sunt SpaceX, Boeing şi Sierra Nevada Corporation, a anunţat vineri, într-un comunicat, agenţia care speră să vadă din nou astronauţi pornind în spaţiu la bordul unor aparate americane în următorii cinci ani.

De la sfârşitul programului spaţial al NASA anul trecut, Rusia a rămas singura ţară care poate trimite astronauţi pe ISS, la bordul capsulelor sale Soiuz.

Cele trei contracte fac parte din programul de parteneriat comercial cu grupări private al NASA, ‘prevăzut pentru a permite dezvoltarea de servicii comerciale care să asigure zborurile unor nave locuite în spaţiu pentru guvern şi clienţi privaţi’, a precizat agenţia.

Boeing a obţinut un contract de 460 de milioane de dolari, SpaceX de 440 de milioane şi Sierra Nevada, un grup cu sediul în Colorado, de 212,5 milioane. SpaceX este liderul în materie la ora actuală. Această companie californiană a lansat prima misiune privată de aprovizionare a ISS, cu nava sa Dragon, la sfârşitul lui mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.