EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Octavian Bellu – Sandra şi-a stăpânit emoţiile şi a câştigat

0

Octavian Bellu, antrenorul lotului feminin de gimnastică, remarca stăpânirea de sine a Sandrei Izbaşa în finala de la sărituri, care i-a adus medalia olimpică de aur la un aparat de care s-a apucat în urmă numai cu doi ani şi care i-a adus deja două titluri europene.

”A ieşit bine pentru Sandra, este o performanţă extraordinară, a doua medalie de aur într-un circuit peste de timp, la Beijing la sol, aici la sărituri. Iată că asta dovedeşte complexitatea abilităţilor pe care le are. A fost un concurs greu, presiunea şi emoţiile specifice unei finale le marchează chiar şi pe cele care mergeau fără probleme pe locul întâi, mă refer aici la gimnasta americană (Mc Kayla Maroney, n. red.). Avea o săritură foarte grea, pe care o făcea foarte bine.

Dacă o făcea ca în calificări obţinea locul întâi. Dar, Sandra şi-a stăpânit emoţiile şi a câştigat. E un lucru minunat că s-a convins, aşa cum am încercat cum s-o conving că este capabilă şi la sărituri să fie competitivă pe plan internaţional. După cele două titluri europene consecutive, are cea mai mare satisfacţie în această medalie de aur la Jocurile Olimpice”, a declarat titratul nostru antrenor după concurs.

Bellu i-a recomandat Sandrei să nu se uite la note şi la evoluţiile adversarelor şi să-şi facă execuţiile cele mai sigure, iar faptul că a intrat ultima în concurs nu a însemnat automat şi un avantaj pentru româncă: ”Eu i-am spus să nu se uite la ce fac celelalte, să nu se uite la note, să-şi facă treaba aşa cum ştie s-o facă mai bine.

Noi avem aşa un dialog simplu între noi, să facă ce a făcut acasă, nici mai mult, nici mai puţin, şi a fost suficient în această conjunctură să obţină medalia de aur. La cum s-au întâmplat lucrurile, nu cred că o poziţie în faţa gimnastei americane sau după ea ar fi schimbat clasamentul”.

Sandra Izbaşa a trecut prin momente grele şi accidentări care au fost la un pas să-i întrerupă cariera de gimnastă, dar bucureşteanca a continuat şi şi-a adăugat un nou titlu olimpic în palmares. ”Sandra şi-a văzut un vis împlinit, au fost foarte multe semne de întrebare dacă să mai pornească pe un drum spre o a doua olimpiadă.

Dar, munca pe care a depus-o, faptul că a ascultat ce i s-a spus se exprimă azi într-o medalie de aur extrem de importantă pentru ea şi pentru gimnastica românească. Să sperăm că şi la sol se va lupta pentru o poziţie pe podium. Acum tragem linie şi vedem că avem un aur şi un bronz şi ne uităm înainte cu optimism”, a adăugat Bellu.

Un alt pariu câştigător al antrenorilor a fost s-o convingă cu doi ani în urmă pe Sandra să concureze şi la sărituri, un aparat de care se ferise până atunci, inclusiv la Beijing. ”A trebuit s-o conving să facă sărituri, pentru că şi Maroney şi în general săritoarele cu mare potenţial sunt nişte atlete puternice, mai înalte decât media obişnuită.

Dacă ne aducem aminte, şi Monica Roşu era de acelaşi tipar. Am văzut în ea potenţialul fizic de a aborda acest aparat şi nu m-am înşelat. Mă aşteptam de la ea la o poziţie pe podium, dar nu i-am pomenit vreodată de o medalie sau de podium.

Aveam însă în calcul o medalie, totuşi, după ce domini Europa doi ani la rând, dacă nu întâlneşti nişte săritoare extraordinare, undeva trebuie să te clasezi pe locul 2-3 în lume. Eu zic că ea a făcut mai mult, dar şi în conjunctura în care a trebuit să-şi depăşească emoţiile şi să facă două sărituri foarte bune”, a explicat Octavian Bellu.

Arbitrajul a părut părtinitor cu marile puteri Rusia sau SUA, dar Bellu nu crede că arbitrele îşi permit să favorizeze intenţionat propriile gimnaste: ”Nu mă bag în arbitraj, au şi ei emoţiile lor. Dar sunt foarte bine controlaţi, fiecare notă este pusă într-un grafic şi dacă se constată la o arbitră sau alta că au favorizat propriile gimnaste în dauna celorlalte chiar se dau amenzi şi se iau măsuri drastice”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.