Popa (BNR): Cursul are o volatilitate mai pronunţată decât am fost obişnuiţi

Cursul de schimb al monedei naţionale are o volatilitate mai pronunţată decât am fost obişnuiţi în ultimii câţiva ani de zile, a declarat, luni, Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de presă.

„Fundamentele economice, în cea mai mare parte, rămân solide şi sprijină cursul de schimb, având, de asemenea, două modificări care trebuie să fie urmărite în evoluţie. Una este faptul că până în acest moment am avut ieşiri de capitaluri nete din România.

Avem, de exemplu, o reducere însemnată a deţinerilor de către nerezidenţi de titluri de stat denominate în lei. Este unul din semnele acestor ieşiri de capital. E foarte important ca acestea să fie compensate de intrări de capitaluri unde miza principală, nerealizată până în prezent, este atragerea eficientă, utilizarea de fonduri europene.

Aceasta ar fi o mare şansă pentru finanţări în România, pentru creşterea prin cumpărări ulterioare a rezervei internaţionale. Deci sperăm într-un efort cu efecte mai vizibile în atragerea acestor fonduri europene”, a spus Popa.

Potrivit acestuia, fondurile vândute de nerezidenţi au fost cumpărate de alţi investitori, în special cei locali.

„Banca Naţională nu are voie să cumpere pe piaţa primară niciun fel de titluri. Aceasta reprezintă o finanţare a deficitului, este o prohibiţie explicită în tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumpărări sau vânzări pe piaţa secundară, pentru gestiunea lichidităţii, pentru transmisia semnalului de politică monetară de la dobânda de politica monetară către dobânzile pieţei interbancare şi ulterior către dobânzi folosite de bănci în relaţia cu clienţii nebancari.

Faţă de discuţia intensă despre faptul că banca centrală ar urma să facă o pierdere, acest lucru nu se confirmă, din contră este infirmat de faptul că după cifrele noastre avem un clar profit, din această operaţiune de restituire a unei părţi din împrumutul faţă de FMI”, a explicat oficialul BNR.

Citește și
1 Comentariu
  1. dan spune

    Ce vor primi bugetarii va fi acoperita inflatia dar ce facem cu mediul privat caci chiar daca ii creste profitul nu da la salarii patronii,iar statul va mai mari taxe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.