EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Roverul Curiosity a asolizat perfect pe Marte (VIDEO)

1

După o demonstraţie de adevărată magie tehnologică, roverul robotizat Curiosity, un adevărat laborator autonom trimis de NASA în căutarea componentelor fundamentale ale vieţii ce ar fi putut exista în trecutul Planetei Roşii, a asolizat perfect într-un crater de impact din emisfera australă a lui Marte, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Un cor de aplauze şi de strigăte de bucurie s-a făcut auzit duminică noaptea la Jet Propulsion Laboratory, după reuşita unei asolizări perfecte, manevră unică desfăşurată în condiţii care nu permiteau nicio eroare.

„Asolizare confirmată. Suntem în siguranţă, pe Marte”, a declarat inginerul NASA Allen Chen.

Doar câteva minute mai târziu, primele fotografii în alb nergu din interiorul craterului Gale realizate de roverul Curiosity au ajuns la NASA. Fotografiile surprind una dintre roţile roverului şi umbra proiectată de aceasta pe sol în după-amiaza marţiană.

Aceasta este cea de-a şaptea asolizare reuşită a unui instrument al NASA pe planeta vecină. Asolizarea în sine reprezintă un veritabil tur de forţă tehnologic. Manevrele performate de Curiosity nu au mai fost încercate niciodată iar tehnicienii NASA au asistat la ceea ce au descris drept „şapte minute de teroare” când roverul a coborât prin atmosfera marţiană cu o viteză de 21.000 km/h iar orice greşeală infimă era sinonimă cu eşecul misiunii care a costat nu mai puţin de 2,5 miliarde de dolari.

„Suntem din nou pe Marte”, a comentat şi şeful NASA, Charles Bolden. „Este absolut incredibil. Nu puteam să ne dorim mai mult”, a mai adăugat el.

În următorii doi ani ai misiunii, roverul Curiosity se va îndrepta spre muntele care se ridică din craterul în care a asolizat şi va fora în rocile din jur pentru a preleva mostre pe care le va analiza din punct de vedere chimic.

Drumul spre Marte, lung de 566 milioane de kilometri, a fost parcurs în puţin mai mult de 8 luni. Cea mai dificilă etapă a acestui voiaj a fost însă asolizarea. Curiosity cântăreşte aproape 1 tonă şi este de dimensiune a unui automobil sport.

NASA a conceput o nouă tehnică de asolizare, diferită de cea folosită pentru asolizarea pe Marte a celorlalte două rovere, gemenii Spirit şi Opportunity, care au fost inconjurate de baloane din cauciuc, umplte cu aer pentru a le amortiza contactul cu solul.

În cazul lui Curiosity NASA a apelat la un sistem de frânare în trepte similar celui folosit pentru navetele spaţiale, iar în ultima parte a coborârii s-a folosit o paraşută supersonică pentru încetinire, simultan cu desprinderea scutului termic folosit pentru a preîntâmpina distrugerea roverului în urma frecării cu straturile superioare ale atmosferei de pe Marte.

Chiar înainte de a atinge solul, roverul a fost coborât cu ajutorul unor cabluri din sistemul de asolizare dotat cu motor de rachetă pentru frânare. Înainte de atingerea solului, cablurile s-au desprins automat iar racheta portantă s-a prăbuşit la o distanţă sigură de rover.

Această misiune de doi ani, cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, urmăreşte să determine dacă mediul de pe Marte ar fi putut fi propice pentru apariţia vieţii microbiene. Unul dintre obiective este să identifice elementele organice constitutive ale vieţii, cu ajutorul celui mai complex set de instrumente ştiinţifice ce a fost trimis vreodată pe o altă planetă. Din acest punct de vedere, Curiosity este un adevărat laborator mobil şi autonom, trimis pe Marte.

Preşedintele american Barack Obama a dat publicităţii un comunicat în care subliniază faptul că asolizarea robotului Curiosity constituie o ‘realizare tehnologică fără precedent’.

„Asolizarea cu succes a roverului Curiosity, cel mai perfecţionat dintre laboratoarele care au fost plasate pe o altă planetă, constituie o realizare tehnologică fără precedent care va rămâne un simbol al mândriei naţionale în viitor”, a afirmat preşedintele american în comunicat.

SUA au ‘făcut istorie’ cu această realizare, a adăugat Barack Obama.

„Aceasta dovedeşte că nici cele mai dificile lucruri nu rezistă voinţei şi ingeniozităţii noastre”, a mai spus acesta. „Iar reuşita din noaptea aceasta (în SUA) ne aminteşte că supremaţia noastră, nu doar în spaţiu, ci şi pe Pământ, depinde de capacitatea noastră de a continua să investim cu discernământ în inovaţie, tehnologie şi cercetare fundamentală, ceea ce a făcut întotdeauna ca restul lumii să ne invidieze economia”, a declarat Obama.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. duke spune

    Se spune „AMARTIZARE”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.