Schimbările climatice, responsabile pentru verile foarte călduroase

Schimbările climatice cauzate de activitatea umană sunt responsabile de frecvenţa verilor foarte călduroase, iar situaţia este deja mai rea decât ne imaginam noi acum douăzeci de ani, a avertizat cercetătorul american James Hansen într-un articol publicat sâmbătă de Washington Post, preluat de AFP.

James Hansen, director al Institutului Goddard de studii spaţiale al NASA, afirmă că predicţiile „sumbre” asupra consecinţelor creşterii constante a temperaturilor, prezentate în 1988 în faţa Senatului SUA, sunt deja depăşite.

„Am o mărturisire de făcut: am fost prea optimist”, a scris climatologul american, unul dintre primii oameni de ştiinţă care au avertizat în legătură cu încălzirea climatică în anii „80. „Previziunile mele în legătură cu temperatura mondială s-au adeverit. Însă nu am reuşit să studiez cu ce rapiditate creşterea medie ar urma să conducă la condiţii meteorologice extreme”, a adăugat el.

Pentru Hansen şi colegii săi, analiza temperaturilor mondiale în cursul ultimilor şaizeci de ani arată „o creştere surprinzătoare a frecvenţei verilor extrem de călduroase”.

Descriind „ramificaţii profunde problematice nu numai pentru viitorul nostru, dar şi pentru prezentul nostru”, climatologul explică faptul că această analiză nu mai este bazată pe previziuni, „ci pe observaţii reale ale fenomenelor meteorologice şi temperaturilor”.

În opinia sa, canicula din 2003 din Europa, valul de căldură din Rusia din 2010 şi seceta care a afectat anul trecut Texasul şi Oklahoma pot fi atribuite modificărilor climatice.


loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.