EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Victor Ponta: INS mi-a spus clar că până la 30 august nu are cum să finalizeze datele

0

Primul-ministru Victor Ponta afirmă că Executivul este dispus ca, la următoarea rectificare bugetară, să fie alocate fonduri Institutului Naţional de Statistică pentru a grăbi finalizarea tuturor datelor privind numărul populaţiei.

Prezent vineri seară într-o emisiune la Realitatea tv, premierul a precizat că a întrebat la INS când sunt gata rezultatele recensământului efectuat în 2011, răspunsul primit a indicat că prin mijloacele pe care institutul le are în prezent acest lucru va putea fi realizat în 2013.

Primul-ministru a explicat că există o serie de implicaţii care derivă din acest număr al populaţiei şi a dat ca exemplu numărul de europarlamentari pe care îl va avea România în 2014, numărul de parlamentari, precum şi alocaţia bugetară pe care o primeşte fiecare autoritate administrativ-teritorială.

„Sunt o mulţime de implicaţii. În primul rând, câţi europarlamentari va mai avea România în 2014; după aceea câţi parlamentari o să avem, acum, în noiembrie; câţi consilieri locali, consilieri judeţeni; care este alocaţia bugetară pe care o primeşte fiecare autoritate administrativ-teritorială şi în funcţie de număr.

Răspunsul (de la INS – n.r.) a fost că, anul trecut, nu s-au alocat sumele în buget, sumele necesare pentru personal şi pentru toate mijloacele tehnice – soft, computere – şi că, practic, în acest moment, procedura de înregistrare a fiecărei fişe – pentru că cel care a mers la recensământ a completat o fişă complexă, nu doar numele şi vârsta, suprafaţa locativă, câte bunuri, e o chestiune mult mai complexă decât simpla existenţă a persoanei – şi că pe mijloacele pe care le au în acest moment va fi finalizată înregistrarea tuturor datelor în 2013. Eu i-am întrebat şi am vorbit şi cu Florin Georgescu (ministrul Finanţelor – n.r.) … Suntem dispuşi, acum la rectificare, să dăm INS sumele necesare pentru a face lucrurile mult mai rapide, însă, ca să le facă până pe 30 august, mi-au spus foarte clar că nu sunt în stare, nu au cum”, a declarat primul-ministru.

Curtea Constituţională a României a decis, zilele trecute, să amâne pentru sfârşitul lunii august pronunţarea unei hotărâri în privinţa referendumului de demitere a preşedintelui, având în vedere datele contradictorii comunicate de autorităţi în privinţa numărului populaţiei. În consecinţă, CCR a decis să solicite Guvernului şi, implicit autorităţilor, să reactualizeze listele electorale.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.