8 reguli nescrise în căutarea unui loc de muncă

– Îţi cauţi o slujbă bună? Eşti ambiţios, muncitor şi inteligent. CV-ul tău este actualizat, impecabil, scrisoarea ta de recomandare este relevantă şi totuşi, te loveşti de un refuz la fiecare interviu la care te duci.

Sună familiar? Dacă da, probabil că ignori una din aceste reguli nescrise ale căutării unui loc de muncă.

Cum trebuie să fii pentru a avea succes în ceea ce faci:

 

1.Fii organizat

Foloseşte o etichetă pentru toate e-mail-urile pe care le trimiţi şi care au legătură cu un loc de muncă. Foloseşte un program ca SpringPad sau Excel pentru a ţine o evidenţă a tuturor poziţiilor şi organizaţiilor de care eşti interesat, toate resursele pe care le foloseşti şi toate persoanele cu care te întâlneşti.

Poţi deveni şi mai elegant şi poţi înregistra şi alte informaţii precum data unei aplicaţii, data interviului şi alte contacte.

Dacă nu vorbeşti zilnic cu cel puţin două-trei persoane despre căutarea ta, atunci nu reuşeşti să îţi creezi o reţea.

Vorbeşte cu prietenii tăi, cu prietenii prietenilor tăi, persoane de pe reţele de socializare sau de la un eveniment. Gândeşte strategic despre fiecare cerere de reţea şi menţine un document de organizare şi pentru acest lucru, dacă te ajută să ţii evidenţa.

 

2.Nu trebuie să îţi fie frică să întrebi şi trebuie să poţi să zici “da”

Fă în aşa fel încât o persoană din reţeaua ta să înţeleagă ce ceri şi să te ajute. Fii specific şi strategic în relaţiile cu oamenii şi/sau organizaţiile cu care vrei să iei legătura sau în ceea ce priveşte sfatul pe care îl ceri.

Scrie emailuri introductive sau alege subiecte de discuţie pe care acele persoane le pot da uşor mai departe, însă ai grijă să nu ceri prea multe lucruri din prima. Iar dacă cineva nu poate să te ajute, nu te supăra. El îţi poate face legătura cu fiecare dintre cei cu care vorbeşte, la rândul său.

 

3.Nu aplica pentru locuri de muncă pe care nu ţi le doreşti

Cu toţii facem acest lucru. Este uşor să devii entuziasmat pentru orice loc de muncă găsit care este aparent bun şi oarecum legat de ceea ce îţi doreşti să faci.

Dar îţi doreşti cu adevărat acest loc de muncă? Ți se potriveşte? Fii sincer cu tine în ceea ce privesc punctele tale forte, preferinţele de mediu de muncă şi obiective, şi fă o cercetare proprie legată de ce oferă poziţia şi compania respectivă.

Iată un test: dacă nu eşti dispus să depui un efort pentru un CV şi o scrisoare de recomandare personalizată, probabil că nu îţi doreşti acel post suficient de mult. Chiar şi managerii de resurse umane neexperimentaţi îşi pot da seama de acest lucru imediat ce deschid aplicaţia ta şi nu găsesc un CV personalizat.

Uneori ne gândim că dacă aplicăm pentru cât mai multe locuri de muncă posibile, o să ne găsim un serviciu mai repede. De fapt, este o pierdere de timp atât pentru tine, cât şi pentru organizaţie. În schimb, aplică într-un mod inteligent.

 

4.Începe de undeva

Dacă o oportunitate bună se îndreaptă către tine şi eşti la începutul carierei sau te îndrepţi spre un nou domeniu, trebuie să începi de undeva.

Să spunem că poziţia respectivă nu este ideală,dar îţi pasă de misiunea organizaţiei? Există posibilităţi de creştere?

Atunci tratează postul respectiv ca şi când ar fi serviciul ideal, dovedeşte că eşti un câştig pentru echipă, acumulează noi cunoştinţe şi fii sincer în ceea ce privesc obiectivele tale în cadrul companiei. Făcând aceste lucruri îţi poţi da seama de interese şi obiective noi pe care nu ştiai că le ai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.