Guvernul britanic renunţă la reforma Camerei Lorzilor

Vicepremierul britanic Nick Clegg a anunţat luni retragerea controversatului proiect de reformă a Camerei Superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, în cadrul unei conferinţe de presă, informează AFP şi Reuters.

Reforma, faţă de care liberal-democraţii erau extrem de ataşaţi, făcea parte din acordul de coaliţie dintre Partidul Liberal-Democrat al lui Nick Clegg şi conservatorii premierului David Cameron.

Nick Clegg a anunţat luni că David Cameron l-a informat că ‘un număr insuficient de deputaţi conservatori’ sunt dispuşi să voteze reforma.

Abandonarea proiectului reprezintă o ‘ruptură’ a acordului de coaliţie, a afirmat şeful liberal-democraţilor, care a anunţat că, în contrapartidă, deputaţii ‘lib-dem’ nu vor vota proiectul de redefinire a circumscripţiilor electorale dorit de conservatorii lui David Cameron. El a precizat însă că partidul său nu va părăsi guvernul de coaliţie.

„Partidul Conservator nu şi-a onorat angajamentul de a aplica reforma Camerei Lorzilor şi, în consecinţă, o parte a acordului nostru de coaliţie a fost ruptă”, a spus Nick Clegg despre cea mai mare umilinţă a liberal-democraţilor de când au acceptat să formeze în 2010 o coaliţie cu Partidul Conservator al lui Cameron.

„O coaliţie funcţionează în respect mutual. Este un acord reciproc. Aşadar, i-am spus premierului că atunci când Parlamentul ar urma să se pronunţe asupra redefinirii circumscripţiilor pentru alegerile din 2015, îmi voi sfătui partidul să se opună”, a precizat Clegg.

Proiectul de reformă a Camerei Lorzilor a provocat la începutul verii o veritabilă frondă a unei părţi a deputaţilor conservatori care consideră proiectul inoportun, într-un moment în care ţara are alte urgenţe, în special economice, sau care se tem că o Cameră Superioară formată prin vot ar aduce atingere prerogativelor Camerei Comunelor.

Reforma prevede ca numărul total al membrilor Camerei Lorzilor să scadă de la 826 la 450 şi ca 80% dintre ei să fie aleşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.