Maxima absolută a lunii august a fost depăşită la Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc

Maxima absolută a lunii august pentru judeţul Harghita a fost depăşită, luni, la Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, temperaturile extrem de ridicate fiind neobişnuite pentru această zonă, supranumită şi ‘Mica Siberie’.

Meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat că luni, în jurul orei 16.00, s-a consemnat valoarea de 35,9 grade Celsius, care este mai mare cu aproape un grad decât maxima precedentă a lunii august, măsurată în anul 1957 şi care a fost de 34,9 grade Celsius.

‘Este o temperatură extrem de neobişnuită pentru judeţul Harghita, care nu s-a mai înregistrat de 55 de ani. Este posibil ca şi marţi să fie depăşită maxima înregistrată luni’, a afirmat Tanko Karoly.

De altfel, în jurul orei 12.00, la Miercurea Ciuc erau deja 30 de grade Celsius şi se aşteaptă ca după amiază să se înregistreze maxima zilei.

Şi la Odorheiu Secuiesc s-a depăşit, luni, maxima absolută a lunii august. Luni, în jurul orei 17, s-a înregistrat valoarea de 36,1 grade Celsius, în condiţiile în care maxima absolută a lunii august a fost de 35,3 grade şi s-a consemnat în anul 2000.

De asemenea, la Joseni au fost 33,8 grade Celsius, fiind atinsă maxima absolută, iar la Topliţa au fost 35,3 grade Celsius, valoare apropiată de cea de 35,5 grade, înregistrată în iulie şi care reprezintă maxima absolută măsurată de când s-a înfiinţat staţia meteo.

Temperaturile foarte ridicate pentru acest judeţ nu au dus la creşterea numărului de solicitări la Ambulanţă, harghitenii reuşind să se adapteze verii caniculare.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că vara a început devreme şi în judeţ şi din iunie oamenii au avut timp să se obişnuiască şi să nu stea în soare la orele amiezii.

‘Le recomand ca între 12 şi 17 să nu staţioneze în soare, să consume multe lichide şi să evite consumul de alcool. De asemenea, atenţie sporită la copii şi bătrâni, care sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate’, a spus Peter Szilard.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.