Nume de prestigiu la Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”

Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, care se desfăşoară timp de şase zile, începând de luni, 6 august, la Cluj-Napoca, oferă publicului şansa unor audiţii deosebite, la recitalurile susţinute de nume consacrate ale genului, precum şi ocazia de a asista la cursuri de măiestrie şi la competiţia dintre tineri instrumentişti de valoare din ţară şi din străinătate, ce vor concura pentru primele locuri de pe podium.

Evenimentul de la Cluj-Napoca este organizat de Asociaţia de Chitară „Transilvania” şi de Casa Municipală de Cultură (CMC). Vicepreşedintele Asociaţiei, profesorul Ştefan Trifan, şi directorul CMC, scriitorul Dan Brudaşcu, au oferit, luni, într-o conferinţă de presă, detalii despre acest eveniment, invitaţii speciali şi membrii juriilor concursurilor internaţionale de chitară.

„Dorim ca întreg festivalul să aibă o desfăşurare firească, fără vreun contrapunct. Intrarea va fi liberă, este un cadou al nostru oferit clujenilor. Tinerii participanţi la acest eveniment au o pregătire remarcabilă, după exigenţe cu totul deosebite.

Au venit la Cluj-Napoca reprezentanţi ai celor mai importante şcoli de muzică din România şi personalităţi de renume din Europa. În ceea ce priveşte concursul din cadrul Festivalului, exigenţa juriului nu a speriat niciodată competitorii, dimpotrivă, a stimulat participări de calitate, din ţară şi din străinătate”, a spus directorul CMC, scriitorul Dan Brudaşcu.

Profesorul Ştefan Trifan a declarat că azi, când spunem chitară, nu ne mai referim numai la marele maestru clasic spaniol Andres Segovia (1893-1987).

„În România există o şcoală tânără de chitară, dar care a adus în prim-planul scenic copii cu un talent excepţional. Sergiu Udrea, de pildă, s-a remarcat în prestigioase competiţii internaţionale. Avem în România ‘mici Sevovia’, care s-au afirmat la nivel mondial.

La ediţia aniversară din acest an a festivalului, a zecea, recitalurile sunt susţinute de laureaţii Eduard Leaţă – marele câştigător al ediţiei din 2011 a Festivalului Internaţional de Chitara „Transilvania”, Mircea Gogoncea – care s-a clasat, în 2011, pe primul loc la concursul de chitară clasică al celui mai prestigios festival internaţional de chitară din Cordoba (Spania), Gabor Podhorszky din Ungaria, Dragoş Horghidan şi Alexandra Petrişor la duo – muzică de cameră, Elena Sayik şi Daria Petrova din Ucraina, precum şi de „Duo KM”, format din Katrin Klingeberg şi Sebastian Montes din Chile”, a spus profesorul Ştefan Trifan.

La Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, care s-a impus drept un brand cultural al oraşului, sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de spectatori. Manifestarea se deschide cu recitalul chitaristului Eduard Leaţă, în sala de concerte a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În zile următoare festivalul va continua atât la Academie, cât şi la Cafeneaua „Piano Cazola” şi la Colegiul Universitar Reformat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.