Sonda MRO a surprins coborârea roverului Curiosity spre suprafaţa lui Marte

Sonda Mars Reconnaisance Orbiter (MRO), aflată pe orbita lui Marte din 2006, a surprins în câteva fotografii spectaculoasa coborâre a roverului Curiosity, frânată de o paraşută, prin atmosfera Planetei Roşii, conform unui comunicat al NASA, transmite SPACE.com.

Sonda MRO şi-a folosit camera fotografică de înaltă rezoluţie HiRISE pentru a fotografia asolizarea roverului Curiosity în interiorul craterului de impact Gale din emisfera australă a planetei.

„HiRISE a realizat peste 120 de fotografii ale craterului Gale în cadrul unui proces de alegere a celei mai nimerite locaţii pentru asolizare, însă sunt convinsă că aceasta este cea mai interesantă dintre ele”, a comentat Sarah Milkovich, specialistul în utilizarea instrumentului HiRISE de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California.

Sonda orbitală se afla la 340 de kilometri distanţă de roverul Curiosity în momentul în care a început să-l fotografieze. „Dacă HiRISE ar fi făcut această fotografie cu o secundă mai devreme, sau mai târziu, nu am fi avut nimic deosebit de văzut”, mai explică Milkovich.

Etapa de pregătire a sondei orbitale MRO pentru fotografierea roverului Curiosity a durat mai multe luni de zile. Programatorii au început să lucreze la acest obiectiv în luna martie, iar liniile de comandă au fost încărcate pe computerul de bord al MRO cu doar câteva zile înainte ca roverul să-şi înceapă coborârea spre suprafaţa lui Marte.

Misiunea roverului robotizat Curiosity va dura 2 ani şi are un buget de 2,5 miliarde de dolari. Obiectivul misiunii este să determine dacă mediul de pe Marte ar fi putut fi propice pentru apariţia vieţii microbiene. Unul dintre obiective este să identifice elementele organice constitutive ale vieţii, cu ajutorul celui mai complex set de instrumente ştiinţifice ce a fost trimis vreodată pe o altă planetă. Din acest punct de vedere, Curiosity este un adevărat laborator mobil şi autonom, trimis pe Marte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.