S&P a retrogradat Serbia cu o treaptă, la „BB minus”, cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală al Serbiei, de la ‘BB’ la ‘BB minus’, cu perspectivă negativă, transmite Reuters. De asemenea agenţia a confirmat calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală la ‘B’.

Perspectiva negativă atribuită Serbiei reflectă opinia S&P că deficitul extern şi cel fiscal, care s-a deteriorat în prima jumătate a acestui an, ar putea crea vulnerabilităţi mai mari pentru acest stat, afectat de interferenţa instituţiilor interne şi de efectele negative ale crizei datoriilor din zona euro.

Performanţa mai slabă la export şi creşterea costurilor de creditare au afectat contul curent iar S&P estimează că ieşirile de numerar de la subsidiarele băncilor străine se ridică la 1,5% din PIB în primele cinci luni.

De asemenea, avertizează S&P, schimbările legislative ar putea reduce independenţa şi eficacitatea Băncii Centrale a Serbiei, afectând stabilitatea monetară a ţării. Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit luni al doilea oficial al Băncii Centrale a Serbiei care şi-a prezentat demisia, din cauza unei legi care ameninţă independenţa acestei instituţii şi riscă intrarea ţării în UE.

Markovic şi-a prezentat luni demisia, după ce în 4 august Parlamentul Serbiei a adoptat legea prin care controlul Băncii Centrale a Serbiei revine Parlamentului, noile reglementări fiind puternic criticate de UE, Banca Mondială şi FMI.

Recent, şi guvernatorul Băncii Centrale a Serbiei şi-a prezentat demisia, din cauza legii care reduce autonomia instituţiei. FMI apreciază că legea slăbeşte semnificativ autonomia băncii şi notează că amendamentele propuse, care ar permite achiziţia de către banca centrală a obligaţiunilor emise de guvern sau alte entităţi publice pe piaţa secundară, ‘permit de fapt finanţarea indirectă a sectorului public, ceea ce creează riscuri serioase pentru rezervele de valută ale BNS şi rata de schimb’.

Ratingul de redresare al Serbiei este ‘4’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.