EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Antonescu: Guvernul a dat senzaţia unei timidităţi; trebuie să respecte prima decizie a CCR

Preşedintele interimar Crin Antonescu a afirmat, marţi seară, că preşedintele suspendat Traian Băsescu este din ce în ce mai „plin de tupeu”, ameninţând instituţii ale statului, punctând totodată că Executivul a dat senzaţia unei „timidităţi” şi că acesta ar trebui să acţioneze conform primei decizii ale CCR privind referendumul din 29 iulie.

„Eforturile de propagandă, de comunicare şi de acţiune, subterană, ilegală, ilegitimă, ale lui Traian Băsescu, de intimidare a instituţiilor din stat, a CCR, încep să fie din ce în ce mai curajoase, din ce în ce mai pline de tupeu.

Aş putea spune că ultimele zile ne-au oferit, tuturor, din păcate, imaginea unui Traian Băsescu din ce în ce mai plin de tupeu, din ce în ce mai fără perdea, dând ordine Parchetului General din România, ameninţând oameni, instituţii din Guvernul României, din adminstraţia României, prescriind CCR ce trebuie să facă, inclusiv răstălmăciri ale unor decizii pe care această Curtea le-a luat”, a spus Antonescu, la Antena 3.

El a adăugat că România se află într-o situaţie care trebuie rezolvată instituţional, menţionând că Executivul trebuie să ia toate măsurile pentru ca instituţiile aflate în subordinea sa să nu fie intimidate. „Este nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate şi aici mă refer, în primul rând, la Guvern, care a dat senzaţia, trebuie să o spun, unei anumite timidităţi şi anumitor ezitări.

Primul este Guvernul care are două lucruri, în această privinţă, de făcut: unu, să facă exact ceea ce i-a cerut Curtea Constituţională în decizia sa din 2 august, prima decizie, şi ceea ce s-a explicat foarte clar, fără niciun fel de loc de interpretare, în motivaţia Curţii.

Pe de altă parte, Guvernul trebuie să ia toate măsurile pentru ca propriile sale instituţii să nu se lase intimidate şi pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să fie apăraţi în faţa ameninţărilor şi intimidărilor, la care Traian Băsescu, situat practic în afara legii şi în afara răspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred că trebuie să facă Guvernul”, a completat Antonescu.

El a susţinut că preşedintele suspendat are complici în această „atitudine” a sa faţă de instituţiile statului.„Traian Băsescu în momentul în care vede că ieşind astăzi şi ameninţând un chestor cu puşcăria, chestorul respectiv este chemat a doua zi la Parchet şi pus sub urmărire penală, în condiţii aproape comice, îndrăznesc s-o spun.

Traian Băsescu când vede că discută şi răstălmăceşte hotărâri ale CCR şi spune cum ar trebui de fapt să judece Curtea şi a doua zi cineva, un judecător, în numele întregii Curţi, emite un document aşa cum l-a dictat Traian Băsescu, în momentul în care Traian Băsescu vede că şefii unor instituţii care au emis anumite documente, că nu încalcă cu nimic legea – asta o putem spune toţi, AEP, INS, sunt pur şi simplu chemaţi la Parchet şi cercetaţi, a doua zi după ce domnia sa îi incriminează.

Sigur, când vede aceste lucruri se lăfăie în această stare de complicitate pe de-o parte a unora şi de intimidare a altora. Evident, există în continuare o susţinere sub forme speciale care i se acordă lui Traian Băsescu de instituţii şi oameni din afara României şi acest lucru nu este corect”, a spus Antonescu.

El a declarat că nu îi este frică de Traian Băsescu, precizând că nu permite ca legea să fie încălcată şi că se va lupta pentru ca în România să se facă „dreptate Constituţiei”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata