Casa circulară de 7.000 de euro construită din coceni de porumb – GALERIE FOTO

– Firma franceză de arhitectură St. Andre-Lang a proiectat şi a construit un prototip compact de locuinţă circulară care încorporează coceni de porumb în interiorul pereţilor. Casa proiectată în stilul unui pavilion cu o suprafaţă de 20 de metri pătraţi este localizată în parcul protejat Muttersholtz, din Franţa şi a câştigat recent competiţia Archi „20 pentru arhitectură ecologică low-cost (costuri reduse)”.

 

“Costul total al proiectului a fost de 7.000 de euro” a declarat arhitectul co-proiectant de la St. Andre-Lang, Bastien Saint-Andre.

Poreclită “Rotaţie în jurul Riedului”, casa prototip este proiectată într-o formă circulară, ceea ce permite filtrarea luminii solare prin structură, de-a lungul întregii zile, arată Gizmag.com.

Urmărind ciclul zilnic al soarelui, de la est la vest, acoperişul prezintă un ax central de lumină care luminează zonele de acomodare în funcţie de nevoile diferitelor activităţi zilnice.

De exemplu, camerele de dormit sunt localizate în partea de est, o zonă de lucru şi un birou sunt aşezate înspre sud-est şi un spaţiu de locuit deschis poate fi găsit în partea de sud a casei.

Atunci când analizăm viabilitatea casei “este important de hotărât amplasarea diferitelor spaţii în interiorul casei, în funcţie de orientare”, declară arhitecţii de la Saint-Andre.

În interiorul casei se află o grădină centrală care este plină cu plante locale, adică „i se permite naturii să pătrundă în locuinţă”.

“Din moment ce întregul spaţiu de locuit este centrat pe o terasă interioară, era normal ca natura să reuşească să pătrundă cu adevărat în viaţa locuitorului”, adaugă Saint-Andre.

Atunci când arhitecţii încercau să stabilească tema construcţiei, aceştia şi-au dorit să vină cu o idee neobişnuită şi inovativă pentru faţadă şi astfel, au avut inspiraţia de a se folosi de cocenii de porumb pentru a umple pereţii structurii.

Saint-Andre spune că au luat în considerare “toate acele uscătoare de porumb ce pot fi găsite de-a lungul câmpiei alsaciene, în nord-estul Franţei, inovatoare nu într-un mod tehnic, ci mai mult într-un mod tradiţional”.

Din moment ce casa se află încă în faza de prototip, structura duce lipsă de protecţie împotriva intemperiilor, nu are electricitate şi nici nu dispune de instalaţii sanitare sau alte elemente esenţiale cum ar fi o bucătărie şi o baie.

Totuşi, reţineţi faptul că această casă a avut nevoie de mai puţin de o lună pentru a fi construită, iar proiectul face un pas înainte înspre dezvoltarea viitoare a caselor cu costuri reduse, dar viabile.

Mai mult, arhitecţii de la St. Andre-Lang îşi doresc acum să dezvolte un concept la o scară şi mai mare. Pentru moment nu au niciun plan precis, dar s-au declarat  “deschişi la orice oportunitate!”

[nggallery id=55]

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Julea Onu spune

    Eu vad ca sunt porumbii cu tot cu boabe. Iti dai seama ca in doua luni de zile casa e plina de soareci si sobolani!

  2. dan spune

    Camerele de dormit ? zona de lucru, birou, zona libera plus gradina interioara, totul in 20 mp !! Baaaa, aloooo, ati inebunit ??? Pai atunci , ghetourile lui ceausescu erau vile de lux cu 50 mp 2 !!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.