Centrul Român HIV/SIDA, la cinci ani de activitate

0

Centrul Român HIV/SIDA (CRHS), în cei cinci ani de când îşi desfăşoară activitatea, a încercat să-şi atingă obiectivele, cel mai important fiind acela de a sprijini implementarea strategiei naţionale HIV/SIDA prin articularea eforturilor partenerilor din domeniul public, al societăţii civile şi cel privat, a declarat marţi, dr. Mioara Predescu, coordonator al centrului.

Potrivit acesteia, CRHS se implică activ în monitorizarea şi evaluarea implementării strategiei naţionale în ansamblul ei, inclusiv în ceea ce priveşte alocarea şi utilizarea resurselor existente.

„Am elaborat o strategie pentru perioada 2012-2016, pe care am înaintat-o Ministerului Sănătăţii, care sperăm că o va analiza”, a menţionat dr. Mioara Predescu.

Referitor la programele de educaţie, coordonatoarea centrului a arătat că au fost formaţi medici de planificare familială pentru toată ţara pentru a oferi servicii de consiliere pre şi post testare HIV, pentru testarea rapidă şi consiliere de planificare familială pentru cupluri seropozitive sau discordante, în care doar unul dintre parteneri este infectat.

Dr. Mioara Predescu a explicat că în ultima perioadă cele mai frecvente căi de transmitere a infecţiei sunt heterosexuală, homosexuală, prin droguri injectabile şi de la mamă la făt.

Potrivit ultimilor date, din 30 iunie 2012, la 48% dintre cei cu infecţie HIV calea de transmitere a fost heterosexuală.

Numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA este de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189.

Numărul celor aflaţi în evidenţa activă HIV şi SIDA este de 9.475.

Centrul se implică în derularea unor campanii de informare, educare şi comunicare în domeniul HIV/SIDA, participând în acelaşi timp la elaborarea şi desfăşurarea unor studii şi cercetări atât medicale, cât şi sociale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.