Galapagos: Ţestoasa „Lonesome George” a murit din cauze naturale

La sfârşitul lunii iunie, ţestoasa ‘Lonesome George’ a murit subit, cu 100 de ani mai devreme decât speranţa de viaţă a speciei. Se părea totuşi că a murit din cauze naturale, luând cu ea orice speranţă de perpetuare a speciei sale, relatează maxisciences.com.

În iunie, celebra ţestoasă gigant ‘Lonesome George’, botezată după actorul american George Gobel, se stingea brusc în insulele Galapagos. Era ultima din specia Cheloinidis abingdonii, după eşuarea multor tentative de reproducere. Pentru a afla mai multe despre cauzele morţii animalului, s-a realizat o autopsie amănunţită.

Marilyn Cruz, veterinar şi coordonator al asociaţiei Agrocalidad în Galapagos, agenţie guvernamentală pentru norme agricole şi biosecuritate în insule, a realizat autopsia cerută de Constituţia ecuadoriană, prima din lume care acordă aceleaşi drepturi oamenilor şi animalelor. Prin autopsierea corpului s-a încercat să se afle de ce ţestoasa a murit la puţin peste 100 de ani, când animalele din specia ei trăiau în majoritate până la 200 de ani.

‘Lonesome George’ era considerată o comoară naţională. Toate organele animalului au fost analizate, dar nu s-a găsit nimic anormal, în afară de culoarea ciudată a ficatului, datorată vârstei. Se pare că ţestoasa a murit din cauze naturale.

După efectuarea autopsiei, corpul ţestoasei va fi îmbălsămat şi expus. Guvernul ecuadorian intenţionează să facă din ‘Lonesome George’ un simbol al luptei pentru apărarea unui ‘ecosistem fragil a cărui conservare cade în sarcina tuturor’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.