Plângere penală la Parchetul General; CCR este acuzată de fals în înscrisuri oficiale

O persoană fizică a trimis, prin e-mail, o plângere penală la Parchetul General, în care acuză Curtea Constituţională a României (CCR) de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului şi Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ”erori materiale” din decizia privind listele electorale folosite la referendum.

Parchetul General a înregistrat plângerea penală, iar dosarul se află în faza actelor premergătoare.

Curtea Constituţională a României a retrimis, luni, Guvernului o adresă în care precizează că a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

„Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României care a avut loc în data de 3 august 2012 cu privire la datele solicitate de Curtea Constituţională, vă aducem la cunoştinţă faptul că prin adresa nr. 5305/ 3 august 2012 plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente actualizate, conform dispoziţiilor art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu„, se arată în adresa semnată de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şi trimisă premierului Victor Ponta.

Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arată că „reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari… în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului”.

După publicarea acestei adrese în Monitorul Oficial, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu va mai organiza mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.