Sezonul anomaliilor meteo în Europa: în Polonia, uragan, în Balcani, val de căldură

Europa, unde începutul verii a fost surprinzător de liniştit, fără temperaturi ridicate sau furtuni devastatoare, a intrat în acest început de august în sezonul anomaliilor meteorologice. O furtună puternică a măturat în ultimele 24 de ore sudul Poloniei, unde circa 12.000 de persoane au rămas fără curent electric, în timp ce 1.000 de case au fost distruse complet, relatează Euronews.

Rafalele puternice de vânt, cărora li s-a adăugat şi ploaia torenţială, au rupt copaci şi au aruncat fragmente de acoperişuri pe drumuri, acestea devenind practic inaccesibile. Unele localităţi s-au trezit izolate de lumea exterioară. Din cauza drumurilor afectate, echipele de salvare nu pot să ajungă la sinistraţi.

O situaţie similară se înregistrează în Norvegia, unde la 7 august s-a abătut un uragan puternic în toiul nopţii. Numai într-o jumătate de oră, nivelul râurilor a crescut aproximativ cu 1 metru.

Localnicii şi-au părăsit casele în grabă, luând cu ei doar strictul necesar. În timp ce se adunau să plece, primele etaje ale caselor erau deja inundate. ‘Acum apa este de un metru, dar noaptea trecută era la nivelul acoperişului’, relata la 8 august pentru ziarul Aftenposten un sinistrat din estul ţării.

Mulţi oameni au fost evacuaţi cu ajutorul elicopterelor, fiind recuperaţi de pe acoperişul caselor.

În contrast cu această situaţie, zona Balcanilor este puternic afectată de secetă. În Croaţia, Bulgaria, România agricultorii se plâng de valul de căldură fără precedent şi dau doar din umeri, uitându-se cum soarele le face scrum culturile agricole.

Chiar şi sistemul de irigaţii se dovedeşte neputincios în faţa caniculei care se prelungeşte de mai multe săptămâni. Pentru al treilea an, Croaţia se confruntă cu o secetă severă. Este de aşteptat ca şi anul acesta recolta să fie mică. În oraşele mari este chiar mai rău. Asfaltul se topeşte literalmente sub razele nemiloase ale soarelui. Aerul rămâne încins şi pe timpul nopţii.

‘Temperaturile sunt extrem de mari: 50 de grade Celsius, chiar şi la o adâncime de trei centimetri sub pământ „, spun meteorologii de la Zagreb. Nici măcar apa lacurilor şi râurilor nu reprezintă o salvare în zilele acestea caniculare, întrucât atinge 40 de grade Celsius. Pescarii deja îşi calculează pierderile.

Şi locuitorii din Serbia şi România aşteaptă o cât de mică scădere a temperaturii. Suferă de valul de caldură şi ţări obişnuite cu temperaturi ridicate ca Grecia, Italia, de unde turiştii pleacă spre destinaţii mai răcoroase. Chiar şi cei care au venit în Europa din Africa spun că astfel de temperaturi sunt prea mari.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.