Temperaturi între 28 şi 31 de grade Celsius, în următoarele două săptămâni

Meteorologii estimează că, în următoarele două săptămâni, regimul termic va reveni la normal, temperaturile maxime la nivel naţional urmând să se încadreze între 28 şi 30 de grade Celsius, ceva mai ridicate în Oltenia, unde se vor atinge 31 de grade Celsius.

Conform estimării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) privind evoluţia valorilor termice şi a precipitaţiilor, valabilă până la data de 20 august, în zona Banatului, valorile termice vor marca o scădere treptată în primele zile ale intervalului analizat (7-20 august), iar mediile temperaturilor maxime vor coborî până la 24 de grade Celsius, pe 11-12 august, vremea devenind răcoroasă pentru a doua decadă a acestei luni. În intervalul 13-16 august, se va produce o uşoară încălzire, apoi maximele diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei şi nu vor mai avea variaţii semnificative.

În prima parte a perioadei de prognoză, şansele de ploaie vor fi foarte reduse. Probabilitatea pentru precipitaţii, slabe cantitativ şi pe areale restrânse, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, va creşte după data de 11 august.

În Crişana, temperatura aerului va scădea de la o zi la alta până în jurul datei de 11 august, când media maximelor va atinge 23 de grade Celsius, caracterizând o vreme răcoroasă pentru această lună.

Între 12 şi 17 august, regimul termic va avea o tendinţă de creştere uşoară şi treptată, iar în ultimele zile ale perioadei de prognoză se va menţine constant la valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 30 de grade Celsius şi ale minimelor nocturne de 16 grade Celsius.

Probabilitatea de ploaie va fi în creştere după data de 11 august, iar în jurul datei de 15 august, aversele, în general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi însoţite de descărcări electrice.

Pentru regiunea Transilvaniei, în prima parte a intervalului, temperaturile vor marca o scădere accentuată, astfel încât în 11 şi 12 august maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Ulterior, un proces de uşoară încălzire va aduce valorile termice în limite normale pentru a doua decadă a lunii august, respectiv 28 de grade Celsius pentru mediile diurne şi aproximativ 14 grade Celsius pentru cele nocturne, cu tendinţa de staţionaritate până la sfârşitul perioadei de prognoză.

După data de 9 august, sunt aşteptate ploi, iar cantităţi mai importante de apă sunt prognozate în jurul datelor de 11, respectiv 15 august, când aversele vor avea şi caracter torenţial şi se vor semnala pe arii mai extinse.

În Maramureş, vremea se va răci treptat în primele zile ale intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului vor scădea cu aproximativ 10 grade Celsius, iar regimul termic va deveni răcoros în jurul datei de 11 august, când media pe regiune a valorilor maxime va fi de circa 22 de grade Celsius.

În intervalul 12-17 august, va avea loc o încălzire uşoară şi treptată, iar între 18 şi 20 august temperatura aerului se va menţine apropiată de normele climatologice ale perioadei, respectiv 28 de grade Celsius la valorile maxime diurne şi 15 grade Celsius la cele minime nocturne.

În primele zile ale intervalului de prognoză este puţin probabil să plouă, dar după 10 august vor cădea ploi, mai ales averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse pe 11 şi 12 august şi, din nou, în jurul datei de 15 august.

Prognoza ANM arată că, în zona Moldovei, temperatura aerului va fi în scădere accentuată în următoarele zile, maximele urmând să se situeze în jurul valorii de 22 de grade Celsius pe 12 august, când vremea va deveni răcoroasă. O creştere uşoară şi treptată a temperaturilor va avea loc începând cu 13 august, pentru ca la sfârşitul intervalului de prognoză mediile pe regiune ale temperaturilor maxime să atingă 29 de grade Celsius, valoare normală pentru această perioadă a anului.

La începutul şi sfârşitul perioadei de prognoză, probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusă. De asemenea, în intervalul 9-16 august, sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 12 şi 15 august.

În Dobrogea, în intervalul 7-12 august, temperaturile vor scădea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor diurne de 35 de grade Celsius la începutul perioadei menţionate, până la aproximativ 24 de grade Celsius la sfârşitul acesteia.

O uşoară creştere a temperaturilor se va produce între 13 şi 15 august, după care tendinţa va fi de staţionaritate la valori medii de circa 28-29 de grade Celsius, apropiate de normele climatologice pentru a doua decadă a lunii august.

Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor cădea, cel mai probabil, între 10 şi 12 august. În acelaşi timp, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, sunt posibile şi în jurul datei de 15 august, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea de precipitaţii va fi extrem de redusă.

În Muntenia, în prima parte a intervalului de prognoză, vremea se va răci accentuat de la o zi la alta, până spre 12 august, când temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 25 de grade Celsius. Va urma o uşoară creştere a acestora, iar între 14 şi 20 august temperatura aerului se va menţine relativ constantă, în jurul mediilor multinanuale.

În perioada 9-12 august şi, din nou, pe 15 august, va creşte probabilitatea pentru averse izolat mai însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În celelalte zile ale intervalului de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

Pentru zona Olteniei, meteorologii estimează o răcire treptată a vremii între 8 şi 12 august, devenind răcoroasă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi medii mai scăzute cu aproximativ 14 grade decât cele de la începutul intervalului.

Ulterior, se va produce o creştere uşoară şi treptată a temperaturii aerului, spre maxime care vor avea, la nivelul regiunii, valori medii de 30-31 de grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale celei de-a doua decade a lunii august. Ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, dar însoţite de fenomene electrice şi intensificări ale vântului, sunt probabile între 9 şi 11 august şi, din nou, în jurul datei de 15 august.

La munte, în prima parte a intervalului, răcirea treptată a vremii va determina scăderea valorilor temperaturilor maxime până spre o medie de 12 grade Celsius, în ziua de 12 august, în timp ce mediile minimelor nocturne vor scădea până la 4-5 grade Celsius.

După această dată, va urma o uşoară creştere a temperaturilor, spre medii de 18 grade Celsius ziua şi aproximativ 10 grade Celsius noaptea, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă din august.

Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 9-15 august, în speciale în jurul datei de 11 august. În rest, trecător, în cursul după-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată.

Prognoza ANM valabilă pentru intervalul 7-20 august, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.