CAB a decis cercetarea în libertate a lui Octavian Grecu, zis Butoane

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis miercuri judecarea în libertate a lui Octavian Grecu, zis Butoane, într-un dosar de evaziune fiscală în care sunt implicate mai multe persoane, printre care ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, şi doi şefi din ANAF, Dan Stroe şi Nicuşor Drăgan.

Magistraţii CAB au casat decizia Tribunalului Bucureşti, care decisese arestarea preventivă a inculpaţilor şi rejudecând a decis impunerea măsurii de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile pe numele lui Octavian Grecu, Ştefan Drugă, Valeriu Muja, Doru Moale, Florin Deliu, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Nicole Saikaly şi Florin Mihai Dumitriu.

CAB a mai decis miercuri menţinerea în stare de arest preventiv a lui Sorin Găzdac şi a altor nouă persoane, respingând recursul acestora la decizia Tribunalului Bucureşti.

Tot judecătorii CAB au respins pe 7 august recursul a 20 de membri ai unei grupări evazioniste cercetaţi în acelaşi dosar, din care făceau parte directorul de achiziţii şi directorul general adjunct de la ANAF, Dan Stroe şi Nicuşor Drăgan, aceştia urmând să rămână în arest preventiv.

Pe 26 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru un lot de 19 membri ai grupării, între aceştia fiind şi ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, Octavian Grecu, zis Butoane, şi omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly.

Procurorii DIICOT au emis 39 de ordonanţe de reţinere pe numele membrilor grupului infracţional organizat care a creat un circuit evazionist complex cu prejudiciu de peste 40 milioane euro anual.

La percheziţii, la domiciliul lui Dan Stroe au fost găsiţi 600.000 de euro iar la cel al lui Octavian Grecu (zis Butoane), 50.000 de euro şi au fost confiscate mai multe maşini de lux ale membrilor grupării.

Potrivit DIICOT, procurorii de la crimă organizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO şi IGPF au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/ livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi/ sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.

În acest scop, au fost efectuate 256 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.

În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul următoarelor firme sau grupuri de firme: S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul Tudor Constantin; S.C. DUCTIL ROM S. A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul Sorin Stuparu; S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de învinuitul Nicole Saikaly; S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de învinuiţii Sorin Adrian Găzdac şi Raluca Livia Găzdac.

DIICOT precizează că activitatea infracţională a acestor învinuiţi a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii ANAF; Elena-Mădălina Năipeanu, angajat DGPF Giurgiu; Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, comisari ai Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată de învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis ‘Butoane’.

La activitatea infracţională a învinuiţilor Sorin Găzdac şi Raluca Găzdac a contribuit şi Cezar Măgureanu, dar, dată fiind calitatea acestuia de senator în Parlamentul României, contribuţia acestuia va fi analizată într-o cauză penală separată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.