CSM va analiza solicitarea premierului de detaşare a Monei Pivniceru la MJ

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea premierului Victor Ponta de detaşare a judecătoarei Mona Pivniceru la Ministerul Justiţiei în vederea numirii în funcţia de ministru al Justiţiei, informează un comunicat al CSM remis miercuri.

Potrivit CSM, prin demisie încetează calitatea Monei Pivniceru de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta urmând să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Constituţia României, republicată şi ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv. Aceste aspecte au fost comunicate şi domnului prim-ministru Victor Ponta, ca răspuns la solicitarea domniei sale de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei”, arată CSM.

CSM precizează însă că demisia unui membru ales nu este efectivă şi nu produce efecte juridice până când Plenul CSM nu ia act de aceasta. Calendarul de şedinţe publice ale Plenului CSM a fost stabilit pentru săptămâna 20-24 august, anterior acestei perioade fiind imposibilă reuniunea în condiţii de cvorum.

„Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată (…), Secţia pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei”, precizează comunicatul CSM.

Judecătoarea Mona Pivniceru, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a demisionat miercuri din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Pe data de 8 august 2012 a fost înregistrată, la Consiliul Superior al Magistraturii, cererea de demisie din funcţia de membru ales al CSM – reprezentant al judecătorilor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru”, a anunţat CSM printr-un comunicat.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.