EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Dacă vezi acest avertisment Google, acţionează rapid: Big Brother te urmăreşte

Povestea pe scurt:

– Un virus masiv de exploatare a datelor numit “Flacără” a fost detectat în calculatoarele din Orientul Mijlociu, în special în Iran. Este primul virus descoperit cu abilitatea suplimentară de a se răspândi în mod wireless, ataşându-se la dispozitive activate prin Bluetooth. Odată ajuns la „destinaţie”, virusul poate identifica şi fura informaţiile depozitate pe acele dispozitive. Programul conţine şi o comandă “microb” care poate activa orice microfon din interiorul dispozitivelor şi a fişierelor audio înregistrate

– NASA construieşte un centru de spionaj masiv în Bluffdale, Utah, care va intercepta, descifra, analiza şi depozita cantităţi masive din comunicaţiile lumii, atât străine cât şi naţionale

– Începând din prima săptămână din luna iunie, Google te avertizează atunci când înregistrează o activitate ce pare suspicioasă pe contul tău de calculator

– Pentru a reasigura contul tău, Google recomandă crearea unei parole unice care să includă un amestec de majuscule, litere mici, semne de punctuaţie şi cifre; activează verificarea în doi paşi şi actualizează browserul, sistemul de operare, pluginurile si editoarele de documente.

 

Avertismentul nu vine din altă parte, ci de la Google, care spune că spioni guvernamentali te pot spiona chiar pe tine. Unii cred că anunţul Google poate avea legătură cu recenta descoperire a virusului de exploatare a datelor, numit “Flacăra”, relatează Beforeitsnews.com.

Într-un articol din data de 3 iunie, Andrew Kramer şi Nicole Perlroth scriau într-un articol din New York Times:

“Atunci când Eugene Kaspersky, fondatorul celei mai mari companii de antivirus din Europa, a descoperit virusul Flacăra, care afectează calculatoarele din Iran şi Orientul Mijlociu, acesta l-a recunoscut drept un virus sofisticat din punct de vedere tehnologic, ce ar putea fi construit doar sub supravegherea unui guvern.”

De asemenea, acesta a recunoscut că virusul, pe care îl compară cu virusul Stuxnet, adaugă greutate avertizărilor sale privind pericolele grave generate de guvernele care produc şi eliberează viruşi pe Internet.

“Armele cibernetice sunt cele mai periculoase inovaţii ale acestui secol”, a spus Kaspersky. Domnul Kaspersky susţine că a fost chemat să investigheze noul virus din partea Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, o agenţie a Natiunilor Unite. Virusul se presupune că ştergea fişiere de pe calculatoarele ce aparţineau ministerului iranian de petrol.

Ceea ce face virusul Flacăra o potenţială problemă majoră pentru oamenii obişnuiţi ai lumii este faptul că este primul virus descoperit cu abilitatea de a se răspândi în mod wireless prin ataşarea sa la dispozitivele activate prin Bluetooth.

Odată ajuns acolo, poate nu doar să identifice şi să fure informaţiile depozitate pe acele dispozitive, dar programul conţine şi o comandă “microb” care poate activa orice microfon din interiorul dispozitivului, poate înregistra orice se întâmplă în acel moment şi poate transmite fişierele audio înapoi la atacator.

Acest lucru are cu siguranţă implicaţii majore de confidenţialitate dacă ar fi activat împotriva populaţiei civile.

 

Noi dezvăluiri despre legătura între Flăcără şi Stuxnet

 

În timp ce experţii în securitate cibernetică au susţinut iniţial că nu există nici o legătură între viermele Stuxnet şi virusul Flacăra, există noi dezvăluiri conform cărora cei doi sunt cu siguranţă legaţi unul de celălalt.

După examinarea suplimentară a unei versiuni mai timpurii a lui Stuxnet, oamenii de ştiinţă au descoperit că au greşit, deoarece se dovedeşte că “veriga lipsă” între cele două programe maliţioase ar fi un modul din interiorul virusului peste care au trecut la analiza anterioară.

Modulul despre care se vorbeşte se potriveşte foarte bine cu o versiune timpurie a virusului Flacăra, ceea ce indică că modulul era de fapt o sămânţă a ambilor viruşi.

“Credem că e posibil să vorbim chiar despre o platformă “Flacăra” şi că acest modul special a fost creat bazându-se pe aceeaşi sursă de cod”.

Noile dovezi sugerează ca Stuxnet şi Flacără sunt două părţi ale aceleiaşi monede, primul fiind construit pentru sabotaj, iar al doilea pentru supraveghere. Însă, cercetătorii spun şi că platforma Flacăra a existat înainte de Stuxnet şi de sora acestuia, Duqu, şi că cel mai probabil a fost construit în vara anului 2008.

Experţii în securitate recomandă tuturor utilizatorilor să instaleze actualizarea Microsoft cât mai repede, din moment ce atacurile vor încerca să se folosească de vulnerabilitatea certificată, înainte ca gigantul tehnologic să reuşească să peticească eroarea complet.

Totuşi, atunci când instalaţi actualizarea faceţi această acţiune doar dacă vă aflaţi într-un mediu de încredere. Evitaţi actualizările “pe drum”. Aplicaţi-le pe reţelele de acasă sau pe cele de la serviciu, atunci când este posibil acest lucru. Asta nu elimină şansa apariţiei unui atac “de mijloc”, dar îi reduce probabilitatea.

Pentru utilizatorii care trebuie să actualizeze “pe drum”, probabil fiindcă aceştia călătoresc foarte mult, experţii recomandă folosirea unei conexiuni VPN care să ducă la reţeau corporaţiei, din moment ce reţelele hotelurilor pot fi adevărate focare de infecţie cu programe maliţioase.

Reţelele din hoteluri şi din locuri publice frecventate des folosesc legături proxy HTTP configurate prost care pot fi compromise şi mulţi utilizatori se aşteaptă la certificate eronate SSL, din cauza atacurilor “de mijloc”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata