JO 2012: Bellu – Performanţele reuşite aici reprezintă un balon de oxigen pentru viitor

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au făcut un scurt bilanţ al evoluţiei gimnastelor la Jocurile Olimpice de la Londra, opinând că bilanţul de 3 medalie, de fiecare culoare, ajută acest sport să supravieţuiască şi reprezintă în acelaşi timp un balon de oxigen pentru viitorul ciclu olimpic.

”Vor fi mai multe discuţii după această ediţie a Jocurilor Olimpice, dar mă bucur că, per total, delegaţia României a realizat atât cât a putut într-o conjunctură destul de dificil de explicat în momentul de faţă, dar pe care mulţi o cunosc.

Mă bucur pe de o parte, şi vreau să folosesc cuvântul, pentru că m-au supărat la momentul potrivit, găsind în ziare mai multe aprecieri nejustificate asupra fetelor, şi anume cuvântul expirat. Mă bucur că cele 2 expirate au adus cele 2 medalii individuale la echipă şi la bugetul de medalii al delegaţiei şi au contribuit esenţial la poziţionarea echipei României pe locul 3. Nu trebuie să facem un efort prea mare de imaginaţie să vedem unde ne-am fi clasat fără aceste 2 expirate”, a declarat Octavian Bellu cu prilejul unei conferinţe la Casa României de la Londra.

Tehnicianul român a adăugat că greul pentru gimnastică va începe după revenirea acasă şi la întocmirea strategiei pentru următorii ani, atunci când nu ne vom mai putea baza pe Sandra Izbaşa sau Cătălina Ponor.
”Toată presa mondială a remarcat că România se află de 10 ediţii consecutive pe podium la gimnastică şi asta dovedeşte că încă supravieţuim, existăm, iar performanţele, atât cât au fost realizate aici, reprezintă un balon de oxigen pentru viitor. Problema este mult mai complexă şi cred că greul va începe după ce delegaţia se întoarce acasă şi va trebui să privim la ce se va întâmpla după 2012.

Îi mulţumesc Cătălinei, îi mulţumesc Sandrei pentru faptul că au trecut peste multe probleme de sănătate şi au reuşit să revină pe podiumul olimpic. Le mulţumesc şi celor mici şi vreau să le spun că au rămas datoare la această ediţie a JO, din motive obiective, dar asta nu înseamnă că nu pot să înveţe ceea ce trebuie să înveţe. Tot ce-a fost partea plină a paharului trebuie să ne dea satisfacţia normală, iar partea goală să fie rezolvată şi pusă la punct.

Bellu şi-a apărat felul de a fi, ripostând la criticile vizavi de lipsa de efuziune la câştigarea unor medalii. ”Ca o apreciere asupra mea, eu nu am jucat teatru niciodată în sală. Şi m-aţi văzut având gesturi de astea de efuziune, cred că la 2 ediţii ale JO: în 1992 şi apoi în 2000. Mi-au trebuit 8 ani să mai fac un asemenea gest. Aşa sunt eu şi nu pot să fac nişte gesturi pe care le fac alţii, că le simt sau vor să dea bine la televizor. Sunt mulţumit de mine însumi şi nu o să mă schimb ca să dau satisfacţie altcuiva”.

Mariana Bitang aprecia că rezultatul putea fi şi mai bun, dar a tras un semnal de alarmă privind baza redusă de selecţie pentru anii viitori. ”Am început timid, am început cu mari îndoieli o muncă de reconstrucţie şi o cursă contracronometru de a reveni pe podiumul mondial şi olimpic.

Nu a fost uşor şi vreau în primul rând să le mulţumesc fetelor, pentru că nu a fost uşor efortul pe care l-au depus în tot acest interval de timp şi al celor care sunt aici, şi al celor care au rămas acasă. Fiecare dintre noi ne-am fi dorit mai mult, atât a fost să fie, atât s-a putut, poate atât merităm, asta rămâne să mai analizăm. Mulţumesc colectivului tehnic, celui de aici şi celui de acasă, şi în mod special celor de la COSR, care în ultimii 2 ani ne-au creat un nou cămin pentru gimnastica feminină, la Izvorani.

Nu ne putem plânge că ne-au lipsit condiţii, că ne-ar fi lipsit ceva. Le mulţumesc şi celor de la ANST, că s-au numit Doina Melinte sau Carmen Tocală, atunci când am avut nevoie şi am solicitat, de cele mai multe ori răspunsul a fost pozitiv. Mă bucur în primul rând pentru fete, pentru că gimnastica reuşeşte să supravieţuiască şi sper din suflet ca cei îndreptăţiţi să aibă luciditatea unor măsuri extrem de dure astfel încât să putem reclădi un sistem care să producă”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!