Băsescu spune că Guvernul a aprobat un memorandum prin care se cer măsuri pentru actualizarea listelor electorale

1

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a acuzat joi Guvernul că a aprobat un memorandum prin care li se cere aleşilor locali să aplice unele măsuri pentru actualizarea listelor electorale permanente şi le-a recomandat prefecţilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu intre în „acest şir al ilegalităţilor”.

„Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte cu ce a început şedinţa de guvern din data de 7, de marţi. Cu anunţul primului-ministru doctor Ponta că nu se face recensământ. După ce s-au evacuat reprezentanţii mass-media, domniile lor au aprobat acest memorandum.

Nu ştiu de ce nu îl fac public şi trebuie să vină aşa, cu porumbelul, de pe la Guvern. Corect ar fi să fie făcut public, ca românii să ştie ce face Guvernul. Memorandumul este semnat de Radu Stroe, Mircea Duşa, Mariana Câmpeanu – pentru Victor Ponta, probabil un secretar de stat de la justiţie -, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi, desigur, aprobat de Victor Ponta, care, cu câteva minute înainte, spusese că nu se face recensământ”, a declarat Băsescu, la sediul său de campanie.

El a spus că tema respectivului memorandum se referă la „măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente, la data de 29 iulie”.

„Pe data de 7 (august – n.r.), cu aprobarea a cinci miniştri şi a primului-ministru, se certifică oficial tentativa de falsificare a rezultatului referendumului. (…) Bineînţeles, după ce memorandumul este adoptat, pe urmă, credinciosul Stroe emite o circulară către toţi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene cu acelaşi conţinut ca şi memorandumul, explicându-le că trebuie să vadă dacă se poate invalida sau nu referendumul din 29 (iulie – n.r.). (…) Şi iată ce li se cere prefecţilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene: să stabilească numărul persoanelor decedate, probabil între data de 11 şi 29, numărul persoanelor care şi-au pierdut dreptul de vot, probabil condamnările, care au mai fost între 11 şi 29. Dar este extrem de interesant că li se cere, spre exemplu, să identifice numărul persoanelor al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit”, a afirmat Băsescu.

Potrivit acestuia, nicio persoană care are actul de identitate expirat nu poate fi radiată de pe lista alegătorilor, pentru că îşi poate face în ziua referendumului.

El le-a spus jurnaliştilor că preferă să le citească din memorandumul respectiv, pentru că îi „e mai drag” cu semnătura „doctorului Ponta”, decât cu cea a ministrului Stroe, despre care spune că-l ştie de când era „şef UTC peste Departamentul Transporturilor Navale”.

„De asemenea, li se cere să stabilească numărul de persoane care au obţinut statut de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu. Păi, aşa ceva nu există în teritoriu. Sistemul centralizat şi baza de date integrală se află la Ministerul de Interne. Deci, toţi cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au evidenţa la Ministerul de Interne, evidenţa centralizată.

De ce trebuie să-l pui pe prefect, pe preşedintele Consiliului Judeţean sau pe primar în situaţia de a greşi, să-ţi mai dea o dată ceea ce tu ai şi eventual să spună am găsit 471.000, că asta este cifra la zi, de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi să mai scoată 471.000 din listă, când ei au fost deja scoşi?”, a mai arătat Băsescu.

El a subliniat că nu există o evidenţă a persoanelor care au domiciliul temporar în străinătate, pentru că, în conformitate cu legea, domiciliul ţi-l declari singur.

„De asemenea, ajung şi la situaţii ridicole. Spre exemplu, îi pun pe amărâţii aceştia din teritoriu să constate persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă. Este una din marile aberaţii. Deci omul s-a căsătorit sau a divorţat, dar nimeni nu i-a schimbat CNP-ul. Or, când vorbim de evidenţa populaţiei, discutăm despre CNP, codul numeric personal. Ce să cauţi la om, să-i baţi în uşă: ‘Alo, ţi-ai schimbat numele? Ai divorţat cumva?'”, a spus preşedintele suspendat.

Băsescu a reiterat faptul că CCR, prin ultima sa decizie, a cerut listele actualizate pe data de 11 iulie, şi nu altceva.

„Nu ştiu pe ce se bazează aceşti oameni în încercarea de a trimite nişte falsuri la Curtea Constituţională. Vreau să cred că singurul lor pilon este propria lor incompetenţă şi credinţa că în faţa guvernului se înclină instituţiile. Eu cred că nu se va întâmpla aşa la CCR”, a susţinut Băsescu.

El i-a atenţionat pe prefecţi, primari şi preşedinţi de consilii judeţene că memorandumul aprobat de Guvern contravine legii, rugându-i să nu intre în „acest şir al ilegalităţilor”.

Potrivit lui Băsescu, un lucru „absolut terifiant” în respectivul memorandum este acela că se cere şi utilizarea datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de la Casa Naţională de Pensii, în contextul în care Curtea Constituţională spune că nu pot fi utilizate date de la respectivele instituţii.

„Este un exerciţiu extrem de costisitor pentru credibilitatea României – extrem de costisitor. Imaginaţi-vă că aceste documente sunt publice, oricât ar vrea ei să le ţină ascunse. Măcar circulara lui Stroe a fost transmisă către toată ţara.

Deci, nu are cum să nu ajungă la toate ambasadele şi vor vedea modul hilar în care aceşti oameni încearcă să mistifice rezultatul referendumului. Nu îi înţeleg de ce nu se mai opresc. Fiecare zi care trece îi afundă mai mult în ilegalităţi şi în riscuri”, a punctat preşedintele suspendat.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. BRAVO, NEA IOANE !!! spune

    Bravo, nea Ioane…era timpul ca unul dintre ” zmeii ” de la Curte sa rupa tacerea periculoasa care domnea prin ograda voastra ! Cineva trebuia sa sparga buboiul plin cu puroi rau mirositor ce zacea de ani de zile si care – iata -, se joaca cu vietile noastre, se joaca cu soarta unei Romanii batuta de Dumnezeu…Exprim pentru dumneata si pentru cellalti doi judecatori cu colana vertebrala, tot respectul, admiratia si veneratia…o astept inca pe doamna ASPAZIA…e aproape obligatoriu sa-si exprime punctul de vedere…in privintza publicarii in MO al Romaniei a eratei, te contrazic : Guvernul a procedat corect…are astfel dovada incontestabila a bunei credinte si -mai mult -dovada pentru posteritate a ceea ce s-a intamplat candva in Romania unor monstri precum BASESCU…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.