Franţa: Poliţia ştia că Mohamed Merah era o ameninţare

Poliţia franceză l-a supravegheat de la sfârşitul anului 2009 pe Mohamed Merah, autorul crimelor de la Toulouse şi Montauban (sud-vest) din luna martie, şi a considerat la sfârşitul anului 2011 comportamentul său ca fiind ‘îngrijorător’, potrivit unor documente secrete declasificate, informează joi AFP.

Mohamed Merah, franco-algerian, în vârstă de 23 de ani, a ucis un profesor şi trei copii evrei la o şcoală din Toulouse, pe 19 martie, după ce a ucis trei paraşutişti la Toulouse şi la Montauban, pe 11 şi 15 martie. El a fost ucis de poliţie pe 22 martie, după un asediu de 32 de ore asupra locuinţei sale din Toulouse.

Din 2009, Mohamed Merah şi fratele lui mai mare Abdelkader au făcut obiectul mai multor note şi al unei supravegheri din partea serviciilor Direcţiei centrale a serviciului de informaţii interne (DCRI).

Potrivit unui document declasificat, din 2010, consultat de AFP, Mohamed Merah s-a dus în acel an în Egipt, la Cairo, la fratele său Abdelkader, islamist radical, pentru a învăţa araba. Abdelkader Merah a apărut din 2007 în fişierele poliţiei, după ce a fost implicat într-o filieră ce transporta jihadişti în Irak via Siria.

Identificat în 2010 ca ‘noul recrut’ al islamismului radical din Toulouse, Mohamed Merah a apărut mai direct pe radarele DCRI după arestarea sa, la sfârşitul anului 2010, în Afganistan. La sfârşitul anului 2011, la revenirea dintr-o călătorie în Pakistan, el a fost interogat de DCRI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.