INS: Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3%, în luna iulie

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3% în luna iulie 2012, de la 2,04% nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna iulie 2012, preţurile au crescut cu 0,59% faţă de luna iunie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,14 procente şi a produselor nealimentare cu 0,84%. De asemenea,preţurile serviciilor au crescut în iulie cu 0,84%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele şapte luni a fost de 0,3%, la un nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2011 – iulie 2012) faţă de precedentele 12 luni (august 2010 – iulie 2011) determinată pe baza IPC este de 2,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 2,9%.

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează pentru sfârşitul acestui an o rată anuală a inflaţiei de 3,7%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat la începutul lunii august că inflaţia a evoluat în sens pozitiv în trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendentă şi s-a apropiat de limita inferioară a intervalului ţintă.

„Determinanţii inflaţiei în trimestrul doi au fost cu precădere cei care au acţionat în sensul scăderii preţurilor precum persistenţa deficitului de cerere, detensionarea temporară a pieţei internaţionale a petrolului, influenţa favorabilă a preţurilor externe ale unor materii prime şi ale bunurilor de consum”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de presă pentru prezentarea Raportului asupra inflaţiei.

Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.