EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Mihaela Ursuleasa a părăsit pentru ultima dată Ateneul în aplauzele prietenilor şi admiratorilor

0

Pianista Mihaela Ursuleasa a părăsit joi seară, 9 august, pentru ultima dată, clădirea Ateneului Român, în aplauzele prietenilor şi admiratorilor. Pe parcursul zilei, prietenii şi apropiaţii i-au putut aduce un ultim omagiu la Ateneu iar seara a avut loc o slujbă religioasă urmată de o ceremonie de doliu, în care au luat cuvântul directorul artistic al Filarmonicii, Nicolae Licareţ, criticul muzical Dumitru Avachian, dirijorul Horia Andreescu, soprana Felicia Filip şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Victor Opaschi.

Nicolae Licareţ a amintit în cuvântul său de concertul din urmă cu două luni, din 7 iunie, când Mihaela Ursuleasa a interpretat concertul al II-lea de Frederic Chopin alături de Orchestra Filarmonică „George Enescu” dirijată de maestrul Horia Andreescu.

„Cariera ei a fost strălucitoare, publicul a iubit-o şi a fost primită cu aplauze, sinceritate şi o mare dragoste. La fel a fost primită şi în toate sălile de concerte ale lumii”, a spus Nicolae Licareţ, apreciind că „Dumnezeu a vrut să revină pe pământ românesc”.

Victor Opaschi a fost de părere că „numele Mihaelei Ursuleasa se alătură prea grăbit marilor pianişti care au precedat-o – Dinu Lipatti, Tudor Dumitrescu”. „Cum să avem puterea să spunem ‘adio, Mihaela Ursuleasa’?”, s-a întrebat Opaschi.

Şi soprana Felicia Filip şi-a luat adio de la artistă, apreciind că Mihaela a fost „o învingătoare” şi „o aleasă a lui Dumnezeu”. „Ne-am adunat aici pentru a omagia talentul în stare pură.

Un miracol ce se naşte rar, foarte rar şi pe care cel hărăzit să-l poarte, să îl desăvârşească îl poartă ca pe o mantie miraculoasă, dar şi ca pe o povară. (…) Mihaela, eşti o învingătoare, o aleasă a lui Dumnezeu, ce te aşteaptă astăzi cu braţele deschise, aşteptând în acelaşi timp să îi cânţi iar nouă să ne rămână amintirile întâlnirilor şi îţi promitem să ascultăm mereu, mereu strălucirea sunetelor tale cereşti”, a spus Felicia Filip.

Printre cei care au mai fost prezenţi la ceremonie s-au numărat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, actorul Silviu Biriş, subsecretarul de stat în Ministerul Culturii Irina Cajal.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al pianistei Mihaela Ursuleasa a fost depus joi dimineaţă în Rotonda Ateneului Român, pentru ca toţi cei care au cunoscut-o să-i aducă un ultim omagiu.

După ceremonie sicriul cu trupul neînsufleţit a plecat spre Cimitirul Bellu, unde va rămâne în capelă până vineri dimineaţă, la ora 9,30, când Mihaela Ursuleasa va fi înmormântată în cavoul familiei.
Sicriul a sosit din Austria, de la Viena, la ora 10,43, cu o maşină mortuară a unei firme româno-austriece.

Lângă catafalc, au vegheat mama artistei, Agripina Ursuleasa, şi fiica de şase ani a Mihaelei, Stefanie.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost decorată post-mortem de preşedintele interimar Crin Antonescu cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Ofiţer. Decoraţia a fost acordată „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru cariera artistică de excepţie şi contribuţia sa la afirmarea excelenţei şcolii muzicale româneşti pe marile scene ale lumii”.

Totodată, primul-ministru Victor Ponta a anunţat că Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor pianistei.

Mihaela Ursuleasa a murit la 33 de ani, la Viena, din cauza unei hemoragii cerebrale în urma unei rupturi de anevrism. Ea a fost găsită fără viaţă, joia trecută, la domiciliul ei din capitala Austriei.

Născută în 1978 la Braşov, talentata muziciană a început să cânte la pian la cinci ani. A obţinut o bursă de studii la 13 ani, datorită dirijorului italian Claudio Abbado, şi a urmat cursurile Conservatorului din Viena.

A câştigat în 1995 prestigiosul concurs internaţional de pian ‘Clara Haskill’, decernat din doi în doi ani în Elveţia, distincţie care i-a deschis porţile marilor scene. Mihaela Ursuleasa a susţinut concerte la Amsterdam, Koln, Viena, Zurich, New York.

Până la sfârşitul anului trebuia să aibă 16 concerte în Europa şi America latină.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.