Origine extraterestră: un cristal bizar adus pe Pământ de un meteorit

0

– O nouă cercetare sugerează că o mostră bizară de cristal considerată la un moment dat nenaturală ar fi putut ajunge pe Pământ în urmă cu 15.000 de ani, odată cu un meteorit.

Cercetarea întăreşte dovada că acest “cvasicristal” ciudat este de origine extraterestră, arată Livescience.com.

Tiparul atomilor într-un cvasicristal nu îndeplineşte standardele aranjamentului perfect periodic ce poate fi observat la cristale. Până în ianuarie, toate cvasicristalele cunoscute erau create de om.

“Mulţi au crezut că şi acesta are aceeaşi origine, deoarece oamenii de ştiinţă credeau că aceste cvasicristale sunt prea delicate, mult prea susceptibile la cristalizare, pentru a se putea forma într-un mod natural”, declară cercetăţorul Paul Steinhardt de la Universitatea Princeton.

Apoi, cercetătorii au anunţat prezenţa unui cvasicristal natural într-un meteorit descoperit în Munţii Koryak din Rusia. Acel meteorit a fost păstrat într-un muzeu din Italia. Acum, într-o expediţie în locaţia în care a fost descoperit, în Rusia, Steinhardt şi colegii său au identificat mai multe mostre naturale de cvasicristale pentru analiză.

 

Materie misterioasă

Cvasicristalele au fost prima dată sintetizate într-un laborator în 1982 de către chimistul israelian Dan Shechtman, a cărui muncă de cercetare a câştigat Premiul Nobel pentru chimie în 2011.

Cristalele periodice sunt alcătuite din grupuri regulate de atomi repetitivi aranjaţi în simetrii specifice. Şi cvasicristalele sunt sistematice, însă nu se repetă cu exactitate. Dacă în cazul cristalelor acestea sunt exact ca nişte plăci de gresie aranjate uniform, cvasicristalele sunt precum plăcile de mozaic complexe.

Steinhardt şi colegii săi se aflau de mult timp în căutarea cvasicristalelor naturale. Aceştia au observat pentru prima dată unul în 2008, atunci când mineralogul Luca Bindi de la Muzeul de Istorie Naturală din Florenţa a identificat un bob minuscul de cvasicristal într-o mostră de rocă în colecţia muzeului.

Cercetătorii au raportat descoperirea în 2009 şi apoi au urmărit traseul rocii până în Rusia. O analiză a fragmentului rocii a concluzionat că aceasta a fost un meteorit care cel mai probabil s-a format în timpul sistemului solar timpuriu, cu mai bine de 4,5 milarde de ani în urmă, înainte ca Pământul să existe.

 

Vânătoarea de cvasicristale

Acum, Steinhardt şi Bindi au raportat că mostrele de cvasicristale au fost descoperite într-un mediu care nu prezenta condiţiile extreme de care aveau nevoie pentru a se crea.

Acest lucru întăreşte ideea conform căreia acest cvasicristal a călătorit spre Pământ pe un meteorit.

În expediţia lor în Munţii Koryak, cercetătorii au determinat şi că mostrele au ajuns pe planeta noastră în timpul ultimei perioade glaciare, în urmă cu 15.000 de ani.

Steinhardt a spus într-o declaraţie: “Faptul că expediţia a descoperit mai mult material în aceiaşi locaţie în care am petrecut ani pentru depistarea sa este o confirmare nemaipomenită a întregii poveşti, care este semnificativă din moment ce meteoritul reprezintă un interes major din cauza vârstei sale şi a conţinutului său extraordinar”.

Următorul obiectiv al echipei lui Steinhardt este acela de a identifica secretul formării naturale a cvasicristalelor.
“Ce ştie natura şi noi nu ştim?” se întreabă acesta. “Cum se formează cvasicristalele atât de perfect în interiorul unui meteorit complex în vreme ce noi trebuie să depunem o muncă asiduă în laborator pentru a obţine ceva atât de perfect?

Ce alte faze putem descoperi în acest meteorit şi ce ne poate spune despre sistemul solar timpuriu?”.
“Pentru moment ne aflăm în vârful aisbergului”, concluzionează Steinhardt.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.