Parlamentul nipon aprobă dublarea TVA

Parlamentul nipon a aprobat vineri dublarea până în 2015 a taxei de vânzare /TVA/, în perspectiva reducerii deficitului bugetar imens cu care se confruntă Japonia şi a garantării sistemului de protecţie socială, informează agenţiile de presă internaţionale.

În schimbul sprijinului deputaţilor conservatori, premierul Yoshihiko Noda /centru-stânga/ s-a angajat să dizolve camera deputaţilor şi să organizeze alegeri legislative „într-un viitor apropiat” /actualul mandat expiră în 2013/.

Ultima etapă necesară pentru adoptarea proiectului de lege, aprobarea Senatului, a fost obţinută vineri cu o majoritate confortabilă, 188 de voturi „pentru”, 49 „împotrivă”, ca urmare a acordului negociat de premierul Yoshihiko Noda cu partidele de opoziţie.

Documentul prevede majorarea TVA de la 5%, în prezent, la 8%, în aprilie 2014, şi la 10%, în octombrie 2015.

Proiectul de lege respectiv a fost votat în iunie de camera inferioară a legislativului nipon /Kokkai-Dieta/, unde Partidul Democrat din Japonia /PDJ/ dispune de majoritate, însă pentru a trece de Senat a fost nevoie de intense negocieri cu Partidul Liberal Democrat /PLD, dreapta/ şi cu partidul Noul Komeito /centru/.

Guvernul nipon susţine că majorarea TVA va genera anual venituri suplimentare de 13.500 miliarde de yeni /170 miliarde de dolari/ pe an.

Datoria publică a Japoniei se cifrează la 8.890 miliarde dolari, echivalentul a 219% din PIB.

Actualul executiv insistă că fondurile atrase vor permite finanţarea creării de noi locuri în creşe, ameliorarea sistemului de sănătate, plata parţială a pensiilor şi susţinerea cheltuielilor din domeniul sănătăţii.

Este pentru prima dată în ultimii 18 ani când în Japonia este adoptată o lege privind majorarea TVA, considerată o măsură politică deosebit de sensibilă, notează Kyodo. Premierul nipon a explicat că această soluţie este necesară pentru garantarea sistemului de protecţie socială a populaţiei, care se confruntă cu creşterea nivelului de îmbătrânire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.