EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Radu Stroe afirmă că MAI face verificări, nu schimbă date din lista electorală permanentă

0

Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat vineri că MAI face verificări, nu schimbă date din lista electorală permanentă.

„Noi nu băgăm în baza de date nimic şi nu scoatem din baza de date nimic. Baza de date nu o modificăm, ci dăm doar elementele care apar suplimentar. Baza de date, deci lista permanentă este şi rămâne aşa cum a fost la alegeri şi vom avea un sumum de elemente, de situaţii de la nivel local centralizate de judeţ, de la nivel judeţean centralizate la nivel naţional, care vor da nişte elemente.

Toate aceste lucruri noi nu le operăm, le trimitem Curţii Constituţionale a României (CCR), care va analiza, şi va vedea şi va stabili, noi nu stabilim nimic, noi doar dăm materialele CCR”, a subliniat Stroe.

El a precizat că nu va fi nici minireferendum, nici minirecensământ. „Totul se lucrează instituţional – primarii sunt abilitaţi prin lege să facă această verificare, nu pentru că o cerem noi sau Guvernul, ci pentru că ei în mod sistematic, zilnic, permanent trebuie să facă această treabă”, a spus ministrul delegat pentru Administraţie.

Stroe consideră că este bine că după 20 de ani se pune problema unei analize şi verificări.

„Dacă ceva e bun în toată zarva asta care se produce acum cu referendumul, cu CNP-uri, cu primari, cu prefecţi, dacă ceva e bun în lucru acesta este că, poate, în sfârşit, după 20 de ani, punem problema unei analize şi a unei verificări, care, fiţi convinşi, nu se va opri pe 29 sau 31 (august – n.r.), indiferent care va fi rezultatul şi pe cale de consecinţă a unei reglementări, a unei legislaţii care să lămurească perfect treaba asta, pentru că nu e frumos ca o ţară a UE să nu fie în măsură să dea o cifră cât de cât recunoscută de toată lumea la virgulă sau cu o eroare de 100.000 de 200.000 de oameni”, a afirmat Stroe.

Potrivit acestuia, cazurile în care sute de persoane figurează la acelaşi domiciliu reprezintă aspecte de ordin penal.

„Avem un termen de 24 (august – n.r.) pentru raportări de la nivel local la nivel judeţean şi 27 (august – n.r.) să pornească către noi, astfel încât pe 29 (august – n.r.) să le avem aici. Până atunci vom organiza un sistem de raportare permanentă, pentru a aduna în mod etapizat cazurile care vor fi semnalate şi centralizate şi pregătite pentru prezentarea în Guvern, pentru că, până la urmă, Guvernul va fi cel care va transmite la CCR situaţia ce va rezulta din această verificare”, a precizat Stroe.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.