S&P a confirmat ratingul suveran al Bulgariei la „BBB” şi a revizuit în creştere calificativul pe termen scurt

Standard & Poor’s Ratings Services a confirmat ratingurile suverane de credit pe termen lung, în valută şi monedă locală atribuite Bulgariei la ‘BBB’, cu perspectivă stabilă, şi a revizuit în creştere, de la ‘A-3’ la ‘A-2’ calificativul pe termen scurt, în valută şi monedă locală atribuite Bulgariei, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Îmbunătăţirea ratingului pe termen scurt reflectă revizuirea criteriilor S&P în ceea ce priveşte legătura dintre ratingurile suverane pe termen lung şi scurt. Conform criteriilor revizuite, ratingul suveran pe termen scurt este derivat direct şi exclusiv din ratingul pe termen lung. Prin urmare, apreciază agenţia, revizuirea în creştere nu reflectă o îmbunătăţire a opiniei S&P privind solvabilitatea pe termen scurt a Bulgariei.

Ratingurile atribuite Bulgariei reflectă estimarea agenţiei privind angajamentul ferm al guvernului pentru o politică fiscală adecvată, datoria guvernamentală brută şi netă scăzută, precum şi perspectivele de creştere solide ale economiei pe termen mediu.

Totuşi agenţia atrage atenţia asupra nivelului relativ scăzut al PIB-ului per capita şi al dezechilibrelor externe care pot afecta ţara.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările S&P privind menţinerea unei poziţii fiscale favorabile, pe fondul consolidării bugetare şi a reformelor structurale, în ciuda posibilei încetiniri a perspectivelor de creştere a economiei.

În iulie, Bulgaria a reuşit să vândă cu succes obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani în valoare de 950 milioane de euro la o dobândă mai mică de 5%. Ministerul de Finanţe din Bulgaria a precizat că eurobondurile au fost vândute luni la un randament de 4,25%, mai mic decât cel de 7,5% pentru o emisiune care ajunge la maturitate în luna ianuarie 2013.

Dar faptul că emisiunea de obligaţiuni a fost suprasubscrisă, iar randamentul a fost de doar 4,25% este un indiciu al încrederii în perspectiva fiscală pe termen lung a Bulgariei.

Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale bulgare cu scadenţa în ianuarie sunt în prezent la 7,5% şi alte state din regiune sunt sub o presiune şi mai mare.

De la criza economică din 1997, Bulgaria a urmat în general o cale fiscală respectabilă, înregistrând cu regularitate excedente în ultima decadă, când alte state şi-au încălcat promisiunile. Deficitul bugetar cauzat de recesiune este ţinut sub control, iar pentru acest an guvernul are ca obiectiv un deficit de doar 1,3%. Datoria publică este de doar 16% din PIB Succesul emisiunii de obligaţiuni ar putea fi un pas important spre redresarea Bulgariei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.