SUA: un virus fals semnat FBI cere „amenzi” online

FBI-ul american a avertizat joi împotriva unui virus de calculator ce blochează computerul şi pretinde că provine de la poliţia federală a Statelor Unite pentru a stoarce de bani sub forma unei aşa-numite „amenzi”. Denumit Reveton, virusul a fost descoperit în 2011 şi este prezent în Statele Unite şi în străinătate.

Atunci când un utilizator se conectează la un site infectat, ecranul îngheaţă instantaneu şi apare un mesaj fals ce pare semnat de FBI. El susţine că internautul a fost identificat de poliţia federală a SUA după ce a vizitat un site de pornografie infantilă sau pentru că s-a implicat într-o activitate ilegală pe internet.

Pentru deblocarea calculatorului, utilizatorul este somat să plătească o „amendă” direct online. „Am fost nevoit să plătesc 200 de dolari… Pagina preciza că dacă nu o făceam, o acţiune în justiţie ar fi fost iniţiată şi computerul meu rămânea blocat la această pagină”, a povestit o victimă a virusului Reveton pe site-ul FBI.

Centrul de plângeri pentru infracţiuni pe internet /IC3/ afirmă că este „inundat” cu „zeci de plângeri în fiecare zi” legate de această escrocherie, adaugă AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.