Două zile de concerte la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia Pro Istoria Fest

Unele dintre cele mai bune trupe româneşti vor concerta, sâmbătă şi duminică, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ocazia evenimentului ‘Pro Istoria Fest’ organizat de Asociaţia Star Education în cadrul unui proiect european gândit şi pus în practică de Zoli Toth şi colegii săi din grupul Sistem.

Pe scena festivalului din capitala Daciei Romane vor urca Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Mandinga, Ana Lesko, Hara, Sistem, Andreia Voica şi Deian Galetin, recitalurile acestora marcând finalul unor zile în care turiştii vor putea învăţa cum se mânuieşte o sabie sau vor avea ocazia să participe la concursuri de tras frânghia ori de lupte libere.

Pro Istoria Fest este un eveniment cultural itinerant care include opt locuri cu semnificaţie istorică importantă din România, Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind cea de-a treia localitate în care se desfăşoară festivalul în acest an, după cetăţile Enisala şi Râşnov.

‘Sunt mândru că am reuşit să aducem la acest festival nume mari ale muzicii româneşti. Faptul că în ultima lună avem peste 30.000 de spectatori la cele două evenimente pe care le-am organizat deja, înseamnă foarte mult pentru noi.

Sperăm să atragem atenţia asupra unor locuri inedite din România, locuri foarte frumoase, încărcate de istorie. Sunt locuri cu care am putea să ne mândrim şi vrem să arătăm că şi noi putem să promovăm adevăratele monumente istorice’, a declarat vineri, al Deva, liderul trupei Sistem, Zoli Toth.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care pune la dispoziţie suportul logistic necesar din partea autorităţilor locale şi judeţene. Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, aprecia că festivalul este ‘unic’ prin amploarea şi nivelul de reprezentare artistic, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind aşteptaţi cel puţin 10.000 de oameni.

‘Este pentru dată când se promovează, la modul foarte serios, istoria, începând cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa – locul de geneză al poporului român. Mă bucur că există o organizaţie care doreşte să facă lucruri serioase pentru România şi, în particular, pentru judeţul Hunedoara. Avem de-a face cu o lecţie pragmatică de istorie, în care un monument este prezentat pe viu. Aici, elevul este turistul şi îmi doresc ca numărul lor să fie cât mai mare’, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

Pro Istoria Fest se va desfăşura în comuna hunedoreană Sarmizegetusa, situată pe DN 68 între Haţeg şi Caransebeş, locul principal al evenimentelor fiind în imediata vecinătate a ruinelor cetăţii Ulpia Traiana. Accesul spre cetate se face din DN 68, până la monumentul istoric fiind câteva sute de metri.

Festivalul va începe sâmbătă, la ora 9.00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu o paradă în care artişti îmbrăcaţi în ţinute romane şi dacice se vor deplasa prin Deva şi vor invita oamenii la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. O acţiune similară va avea loc şi în oraşul Haţeg, iar de la ora 12.00 evenimentul se va derula la Sarmizegetusa, în program fiind incluse diverse ateliere pentru copii şi adulţi. Prima seară se va încheia cu recitalurile mai multor trupe, cap de afiş fiind Loredana şi taraful Agurida, dar şi un show de lasere.

Duminică vor continua atelierele pentru turişti, iar seara, pe scena festivalului vor urca Hara, Corina, Mandinga şi Sistem, spectacolul încheindu-se cu un foc de artificii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.