Rusia ameninţă Iranul că nu-l va mai sprijini diplomatic dacă nu renunţă la procesul pentru rachetele S-300

0

Rusia este hotărâtă să retragă sprijinul diplomatic oferit Iranului dacă această ţară nu renunţă la procesul pe care i l-a intentat după ce guvernul de la Moscova a reziliat contractul de livrare a unor rachete S-300 către armata iraniană, transmite agenţia EFE, care preia o declaraţie acordată de un înalt responsabil rus cotidianului Kommersant.

‘Îi sprijinim, păstrăm o atitudine constructivă la negocierile nucleare şi iată cum ne răsplătesc’, afirmă sursă citată. Rusia, care a semnat în ultimii ani mai multe contracte pentru furnizarea de armament către Teheran, consideră că atitudinea acestei ţări nu este corectă şi avertizează că acest contencios juridic s-ar putea muta în planul politic.

Iranul a înaintat o plângere la tribunalul de arbitraj internaţional de la Geneva, în care cere Rusiei o compensaţie de 900 de milioane de dolari. Într-o ultimă încercare de a convinge guvernul iranian să renunţe la acest demers, Kremlinul va trimite la Teheran o delegaţie înaintea reluării negocierilor dintre Iran şi statele occidentale pe tema programului nuclear iranian. ‘Dacă primim o veste negativă, Iranul va rămâne singur în negocierile nucleare cu comunitatea internaţională’, a avertizat sursa.

O altă sursă, provenind din Ministerul rus al Afacerilor Externe, a confirmat pentru acelaşi cotidian că ‘diplomaţii au primit ordinul să urmeze această linie în dialogul cu iranienii’.

Contractul pentru livrarea sistemelor de rachete antiaeriene S-300 a fost reziliat unilateral de Rusia, care a invocat respectarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului de Consiliul de Securitate al ONU. Dar autorităţile de la Teheran suspectează că Kremlinul a renunţat la acest contract din motive politice legate de relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Washington.

Rachetele S-300 sunt considerate mult mai avansate decât sistemele Tor M-1, pe care Iranul le-a cumpărat din Rusia cu aproape un miliard de dolari în anul 2005, tranzacţie pe care la vremea aceea Israelul a calificat-o drept ‘un pumnal înfipt în spatele’ său

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.