Fidel Castro împlineşte 86 de ani distanţat de scena politică

Fostul preşedinte cubanez, Fidel Castro împlineşte luni, 13 august 2012, 86 de ani distanţat de scena politică şi fără să mai fi publicat noi capitole din ale sale „Reflexiones” din data de 19 iunie.

Pentru a sărbători ziua de naştere a celui care a condus Cuba timp de aproape jumătate de secol au fost anunţate evenimente precum o expoziţie la Havana, cu 13 imagini ale lui Castro realizate de fotografi celebri ca Alberto Korda şi portrete artistice realizate de pictori locali, notează luni ziarul La Razon.

În multe provincii ale ţării vor avea loc sărbători populare sau prezentări de cărţi. Duminică mai multe ziare locale au reamintit aniversarea lui Fidel cu felicitări transmise de Tribuna de La Habana şi de Juventud Rebelde, care a publicat un articol semnat de Armando Hart, unul din „istoricii” revoluţiei cubaneze şi apropiat al fraţilor Castro.

Hart, în vârstă de 82 de ani şi care a fost primul ministru al învăţământului al lui Fidel Castro după triumful Revoluţiei în 1959, îl descrie pe fostul preşdinte ca pe „un gladiator imbatabil şi o figură de talie universală”, elogiindu-l pentru „încăpăţânarea şi voinţa” cu care a depăşit „teribila probă” a bolii care a presupus un risc înalt pentru viaţa lui.

În acest articol dedicat zilei de naştere a lui Castro, el subliniază importanţa pe care fostul preşedinte a arătat-o întotdeauna „tineretului şi pregătirii sale revoluţionare”, apărând „dialogul dintre generaţii” ca „garanţie a continuităţii istorice a revoluţiei”, un apel care coincide cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Tineretului.

Fidel Castro împlineşte luni o vârstă venerabilă distanţat de scena publică şi fără să mai fi publicat din capitole din ale sale „Reflexiones”, seria de articole pe care a început să le scrie în timpul convalescenţei sale.

În ultimele nouă, (publicate între 10 şi 19 iunie), el a lansat un nou format care a surprins prin scurtime /doar un paragraf/ şi prin teme: de la elogii dedicate lui Erick Honecker sau reproşuri pentru liderul chinez, Deng Xiaoping şi până la soluţionarea unor probleme alimentare cu ajutorul arborelui „moringa”.

Criza alimentară şi în general problemele ecologice sunt câteva din chestiunile care îl preocupă acum pe Castro, potrivit scriitoarei Katiuska Blanco, autoare a biografiei sale „Guerrillero del Tiempo”, care cuprinde copilăria şi tinereţea liderului cubanez şi lansată în februarie în prezenţa fostului preşedinte.

A fost una din apariţiile sporadice ale lui Fidel Castro la evenimente publice în ultimele 12 luni, alături de o scurtă întâlnire tot în februarie cu pacifişti japonezi . În decurs de un an, Fidel Castro s-a întâlnit cu numeroase personalităţi care au vizitat insula, cea mai importantă fiind cea a papei Benedict al XVI-lea la sfârşitul lunii martie, când l-a pus în mare încurcătură pe Suveranul Pontif, întrebându-l „ce face un papă şi care este misiunea lui?”.

În ultimele 12 luni el a primit şi vizita unor şefi de stat precum preşedintele bolivian, Evo Morales, ucrainean Viktor Ianukovici, haitian Michel Martelly, iranian Mahmud Ahmadinejad şi brazilianca Dilma Rousseff. El s-a preocupat anul acesta şi de evoluţia bolii aliatului său Hugo Chávez, venit de nenumărate ori în Cuba pentru a se trata de cancer.

O gravă boală intestinală l-a obligat pe Fidel Castro, în iulie 2006, să-i delege puterea fratelui său Raúl, care a asumat oficial preşedinţia ţării în 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.