„George Enescu în imagini şi muzică”

O serie de evenimente dedicate părintelui „Poemei Române” vor fi organizate, în zilele de 18 şi 19 august, de Muzeul Naţional „George Enescu”, la Bucureşti, Tescani şi Sinaia, cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la naşterea compozitorului.

Sub genericul „George Enescu în imagini şi muzică”, pe 19 august, la Palatul Cantacuzino din Bucureşti sunt programate un recital cameral şi două expoziţii temporare, potrivit site-ului muzeului.

Recitalul cameral cu lucrări de George Enescu va fi susţinut de către Gabriel Croitoru (vioară), Christian Alexandru Petrescu (tenor) şi Verona Maier (pian), programul incuzând: Balada pentru vioară cu acompaniament de pian, op. 4, Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op.15, Sonata a III-a pentru pian şi vioară ‘ în caracter popular românesc’, op. 25.

Cu această ocazie, vor fi prezentate publicului o parte dintre desenele Fortunei Mavromati Brulez, închinate mâinilor Maestrului şi va putea fi vizitată şi expoziţia dedicată capodoperei enesciene „Oedipe”, expusă în Sala Cantacuzină a Palatului până la finele lunii octombrie.

În ţară, pe 18 august, la Secţia Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu, de la Tescani, Duo Remember Enescu, alcătuit din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, va interpreta lucrări pentru pian la patru mâini de George Enescu şi Maurice Ravel.

Recitalul va fi urmat de vernisajul expoziţiei de pictură „Tescani 2012”, de prezentarea proiectului de arte vizuale „TranceCultural” al Asociaţiei Ephemair şi de un recital susţinut de compozitorii Cătălin Creţu şi Gabriel Mălăncioiu, beneficiarii Burselor Enescu acordate de muzeu în acest an.

Pe 19 august, la Vila Luminiş din Sinaia, Fundaţia „Prietenii muzicii Serafim Antropov” va prezenta un recital în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii” susţinut de solişti ai Orchestrei Simfonice Române, la pian Verona Maier.

De asemenea, în cadrul proiectului expoziţional „Obiectul lunii” este expus bastonul lui Enescu.

Intrarea este liberă la toate evenimentele organizate, iar în ziua naşterii compozitorului, pe 19 august, accesul vizitatorilor este gratuit în toate cele trei sedii.

Compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, George Enescu (1881-1955) este unul dintre cei mai mari muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.