Motive pentru care nu mâncăm sănătos în oraş – femeile nu au timp; bărbaţii nu au program fix al meselor

Principalul motiv invocat de femei pentru comportamentul alimentar necorespunzător este lipsa timpului, iar bărbaţii spun că nu au un program fix al meselor, arată un studiu Unilever Food Solutions.

Acelaşi studiu a subliniat faptul că percepţia asupra mâncării sănătoase din restaurante şi asupra comportamentului alimentar propriu este diferită în funcţie de sex.

Femeile au mai menţionat ca motive pentru greşelile pe care le fac atunci când iau masa în oraş tentaţia de a consuma fast-food şi faptul că produsele de pe piaţă sunt nesănătoase.

Bărbaţii nu se consideră interesaţi de ceea ce consumă şi cred că oferta alimentară pe care o au la dispoziţie nu este sănătoasă.

Atunci când iau masa în oraş, 50% dintre femei aleg să se răsfeţe cu mâncare nesănătoasă, în timp ce numai 36% dintre bărbaţi recunosc că fac acest lucru.

Atitudinea faţă de mâncarea sănătoasă diferă şi ea: 66% dintre bărbaţi nu consideră mâncarea sănătoasă din meniuri ca fiind săţioasă, comparativ cu 56% dintre femei. Ele şi-ar dori să aibă la dispoziţie mai multe opţiuni sănătoase (71%), acest aspect este mai puţin relevant pentru bărbaţi, numai 52% fiind interesaţi de o varietate mai mare de preparate sănătoase în meniuri.

Întrebaţi care sunt felurile care par gustoase, bărbaţii le-au numit pe cele cu vită sau porc, iar femeile ar alege feluri cu legume, pui sau peşte.

„Când vine vorba de mâncare sănătoasă, era de aşteptat să apară diferenţe între gusturile femeilor şi cele ale bărbaţilor. Din studiu a rezultat însă că domnii sunt mai uşor de sedus decât doamnele: puşi în faţa a două descrieri ale aceluiaşi fel de mâncare, bărbaţii au fost atraşi de prezentarea apetisantă într-un număr mai mare decât femeile”, a declarat Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader Unilever Food Solutions.

La întrebarea ce ar trebui să conţină o masă sănătoasă, respondenţii de sex feminin au menţionat printre altele conţinutul scăzut de carbohidraţi şi cantitatea de legume, în timp ce majoritatea bărbaţilor a numit ca importantă metoda de preparare (la grătar sau la abur).

Studiul Perceptions and Practices related to Healthy Eating a fost realizat în martie 2012 de IMAS Marketing şi Sondaje pentru Unilever Food Solutions pe un eşantion de 300 de respondenţi cu vârste între 18 şi 64 de ani, 157 de bărbaţi şi 143 femei din Bucureşti, care iau masa în oraş cel puţin o dată pe săptămână pentru micul dejun, prânz sau cină.

Aceste persoane se caracterizează printr-un venit peste medie (peste 1.500 lei/lună) şi educaţie medie şi superioară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.