Sprayurile de casă dăunează şi inimii

Sprayurile folosite de obicei în casă ar putea dăuna sănătăţii cardiovasculare. Erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii. O echipă de cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel a pus în evidenţă posibile efecte dăunătoare asupra inimii, relatează passionsante.be.

Cercetările lor s-au desfăşurat pe circa 600 femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior.

Specialiştii au trecut apoi, la utilizarea fiecăruia dintre ele, la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii.

Rezultatul a fost că, cu cât femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii.

Cercetătorii apreciază că sunt necesare „urgent” alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventă şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvântul de ordine în utilizarea lor fiind „prudenţă”.

Un articol pe acest subiect a fost publicat în revista „Environmental Health Perspectives”, încheie passionsante.be.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.