Victor Piţurcă se confruntă cu numeroase probleme de lot înaintea debutului preliminariilor CM 2014

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, a expus numeroasele probleme de lot cu care se confruntă înaintea meciului amical cu Slovenia şi a debutului preliminariilor Cupei Mondiale din 2014.

”Meciul cu Estonia este extrem de important. Din păcate, nu toţi jucătorii sunt în formă maximă, unii au probleme la cluburi, dar trebuie să ne adaptăm rapid şi să pregătim bine meciul cu Estonia”, a afirmat Piţurcă.

”Sper ca testul cu Slovenia să fie edificator, dar lucrurile se schimbă tot timpul la naţională, situaţia depinde de multe lucruri şi e bine să ai mai mulţi jucători în vizor. S-ar putea ca echipa folosită cu Slovenia să înceapă şi meciul cu Estonia. M-am gândit şi la echipa de start, ce rezerve să introduc. În funcţie de evoluţie mă voi decide pentru meciul cu Estonia”, a mai spus Piţurcă, adăugând că ”jocurile de la începutul campaniei sunt cu echipe mai slabe din punct de vedere valoric, nu cu Olanda sau Turcia, dar cu Estonia e imperios necesar să câştigăm ca să avem şanse de calificare la CM 2014”.

Piţurcă a explicat, apoi, că atacantul Daniel Niculae are probleme fizice, a vorbit şi cu Dan Petrescu, antrenorul lui de la Kuban, şi a decis să rămână şi să se pregătească la club.

”Florescu este accidentat şi de aceea am renunţat la el pentru meciul cu Slovenia”, a mai spus selecţionerul.

Despre Mutu, Piţurcă a afirmat că ”e grav că nu îşi găseşte echipă, el nici nu face pregătirea cu Cesena, ci cu 3-4 jucători de care clubul vrea să se debaraseze. Nu e deloc bună situaţia sa. E important să îşi găsească echipă şi să intre în programul de pregătire”. Totodată a subliniat că a fost o greşeală transferul la Cesena, dar şi faptul că ”Mutu e prea mare ca să se întoarcă în campionatul României. Ar fi o greşeală”.

Piţurcă a mai spus că mai sunt jucători pe care ar fi vrut să îi aibă la dispoziţie, dar asta e situaţia.

Goian are problemele lui la Glasgow Rangers, iar el joacă, totuşi, în liga a patra scoţiană.

Legat de Chipciu, Piţurcă a spus că nu i-a plăcut cum a reacţionat în ultima vreme. ”Nu am ce să-i reproşez din punct de vedere fizic, dar nu mi-au plăcut acele întâmplări apărute în presă. Am avut o discuţie cu el în acest sens”.

”Tătăruşanu a pierdut postul de titular şi dacă nu va apăra va fi greu să-l mai convoc. Poate la Steaua nu are liniştea necesară şi de aceea face gafe. Trebuie să fie psihic la cel mai înalt nivel. El a apărat mereu bine la naţională”, a menţionat selecţionerul, care speră ca Pantilimon ”să apere măcar de 2-3 ori pe lună la Manchester City”.

Ştefan Radu este accidentat în continuare, iar Srgian Luchin, deşi nu joacă la club, totuşi l-a convocat pentru partida cu Slovenia.

”Cornel Râpă are meci de campionat la Oţelul şi l-am lăsat la club, pentru că el oricum nu e titular la naţională”, a mai spus Piţurcă.

”L-am chemat pe Marica, deşi el nu prea joacă la club nici în amicale. Am fost obligat să o fac, pentru că este unul dintre jucătorii noştri de mare valoare şi încerc să îl fac să fie şi în atenţia antrenorului de la echipa sa. Marica a jucat destul de bine la naţională, chiar dacă a fost rezervă la club”, a afirmat Piţurcă. ”M-am bucurat să aud de un posibil transfer la Eintracht Frankfurt, dar e puţin probabil să plece, din cauza salariului mare. A fost vorba la un moment dat şi de o echipă din Italia”, a adăugat antrenorul echipei naţionale, care a amintit precizat că ”indiferent cât câştigă, pentru un fotbalist e important să joace”.

Cu Chivu nu a mai încercat să discute despre o revenire la naţională, el oricum s-a şi accidentat şi va sta până în septembrie.

”A făcut rău că a discutat cu presa despre acest subiect şi nu cu mine, pentru că a văzut unele reacţii, cum a fost cea a lui Rednic, şi iar s-a răzgândit. Chivu e un jucător cu mare experienţă şi ar fi foarte important să se afle alături de jucătorii tineri din lot”, a menţionat Piţurcă.

”Sunt mai multe posturi care dau bătăi de cap, printre ele şi cel de atacant. Mazilu poate fi o soluţie, şi Ţucudean. El trebuie să mai crească şi cu siguranţă va fi convocat. Stanciu şi Ţucudean sunt speranţa mea pentru naţională. Stanciu a evoluat din trei în trei zile şi în ultima vreme nu a jucat prea bine. El are concurenţă la naţională, Grozav şi Bogdan Stancu, şi de aceea nu l-am convocat acum. Rusescu e şi el o variantă pentru acest post. Grozav are fluctuaţii de formă şi nu e o certitudine pentru naţională, dar are calităţi deosebite. Ţucudean a jucat bine din noul val şi a demonstrat calităţi care îl pot propulsa la nivel înalt. Şi sâmbătă seara s-a bătut cui Pique”, a evidenţiat Piţurcă.

Pentru selecţioner, ”Săpunaru este un subiect închis”.

Piţurcă a mai spus că nu poate conta nici pe Ionuţ Neagu, care nu joacă la Oţelul, iar ”Pintilii încă nu-mi place cum joacă şi reacţia lui nu a fost cum am vrut eu. El e mai emotiv. Nici la Steaua nu a jucat ca la Tg. Jiu”.

În schimb, Piţurcă are speranţe de o revenire a lui Răduţ. ”Dacă aş fi rămas la Steaua, Răduţ ar fi fost la alt nivel. A avut nevoie de o schimbare, după doi ani pierduţi, iar acum a început să-şi dea drumul la joc”, a subliniat Piţurcă.

Programul echipelor care joacă în cupele europene este foarte încărcat, iar unii jucători nu rezistă să joace din 3 în 3 zile, consideră selecţionerul. ”De exemplu, Sânmărtean. S-ar putea ca el să se regăsească printre tricolori, dar are nevoie de mai mult timp de recuperare. Şi Costin Lazăr are probleme de genul ăsta”, a explicat Piţurcă.

Selecţionerul a subliniat, totuşi, că e important ca echipele româneşti să joace în cupele europene şi să acumuleze puncte pentru coeficientul de ţară.

”Şi experienţa jucătorilor de la Dinamo cu FC Barcelona a fost una formidabilă. S-a dovedit că fotbalul şi rezultatul se joacă pe teren”, a mai spus Piţurcă.

Meciului amical cu Slovenia, este programat pe 15 august, de la ora 21,45 (ora României), pe stadionul Stozice din Ljubljana.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.