FMI nu este de acord cu TVA redusă la alimente

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele alimentare, a declarat, marţi, 14 august 2012, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI pentru România.
„Am discutat despre reducerea TVA la alimente şi nu am sfătui să se meargă în această direcţie, pentru un număr de motive. La acest moment, când avem şi o secetă care creează unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, în special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scăzând rata la TVA pe produsele alimentare, îi vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, în general, dacă există o problemă specifică, a unui grup specific, pe o perioadă de timp specifică, să ai, mai degrabă, subvenţii directe, decât să schimbi sistemul fiscal”,a spus de Vrijer.

Potrivit acestuia, experienţele dintr-un număr de ţări arată că, dacă este scăzută TVA la alimente, sau ca în alte ţări din Europa, la restaurante şi hoteluri, această măsură nu are un efect pozitiv, realmente, asupra economiei, adică o creare de locuri de muncă sau mai multe investiţii, „ci pur şi simplu este un transfer către proprietari, în special proprietari din sector”, a explicat oficialul FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

„Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului. Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013″, afirma Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.