Preţul gazelor va creşte la consumatorii casnici cu 5% şi la consumatorii industriali cu 10%

Preţul gazelor naturale trebuie să majoreze atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali cu procentaje de 5% şi, respectiv 10%, până la jumătatea lunii septembrie, a declarat marţi, 14 august 2012, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România, Erik Jan de Vrijer în cadrul unei conferinţă de presă.

„Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment. Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie”, a precizat de Vrijer.

Acesta a adăugat că foile de parcurs pentru această majorare nu au fost convenite în avans, ci a fost un lucru convenit cu autorităţile de la Bucureşti de la vizita trecută a delegaţiei FMI în România.

„Nu s-a acţionat în avans, am convenit data trecută cu Guvernul. Acordul rămâne aşa cum a fost agreat iniţial. Totuşi, în ultimii câţiva ani, există un mecanism în România ca dacă pentru producători costurile cresc, se apelează la o formulă care arată cum această creştere de costuri va trece în preţul de vânzare cu amănuntul. Această formulă nu a fost aplicată. Aşa că există aici un bagaj dificil în ajustarea preţului la gaze la ceea ce ar fi trebuit să fie preţul dacă mecanismul actual ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă un fel de corecţie a acestei lipse de ajustare a preţurilor în trecut şi de aceea corecţia este făcută în vederea anticipării corecte pe viitor a corecţiei de preţuri”, a afirmat oficialul FMI.

A şasea misiune de evaluare a FMI pentru acordul preventiv cu România a avut loc, la Bucureşti, în perioada 31 iulie-13 august.

Vizita FMI a avut loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelu spune

    Cand cumpara romania tehnica de lupta second nu zice nimeni nimic dar ne scumpesc gazele sa aiba bani pt armata care cheltuie prin tari straine aiurea de parca noi avem economie tare.Ne conduc straini sa o duca ei bine.Prosti conducatori avem de aia nici proiecte nu fac sa luam bani care ne cuvin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.