EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

FSSR: Susţinem măsurile de reformă a sănătăţii, însă introducerea sistemului de coplată este prematur

0

Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate este prematură, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) transmis, marţi, 14 august 2012.

„Considerăm coplata drept un instrument de finanţare şi de ponderare a exceselor în ceea ce priveşte accesarea serviciilor medicale, care merită luat în considerare în ceea ce priveşte construirea unor strategii alternative de îmbunătăţire a finanţării şi funcţionării sistemului de sănătate din România. Din această perspectivă, (…) coplata trebuie pusă în discuţie doar împreună cu alternativa de finanţare din care face parte, pentru a-i înţelege rostul în ansamblul construcţiei”, precizează sursa citată.

Oficialii FSSR afirmă, totodată, că „introducerea coplăţii, indiferent de cuantumul acesteia, este parte a unui model ce vizează deplasarea unei cote din cheltuielile pentru sănătate pe seama contribuţiei directe a pacienţilor” şi „conduce la o restricţionare discriminatorie a accesului la servicii medicale, aceasta fiind de fapt una din marile probleme ale coplăţii”.

„Introducerea coplăţii în actualele condiţii va avea o serie de efecte negative cum ar fi: creşterea artificială a sarcinilor de serviciu ale personalului din sistem, conexe operaţiunii de încasare a coplăţii, în condiţiile unui deficit recunoscut de personal (…) Considerăm că mecanismul financiar şi reglator al accesului la serviciile medicale numit coplată, deşi este folosit şi în alte state, nu poate fi aplicat în România fără un studiu de fezabilitate şi fără un studiu pilot-anterior (…)”, se arată în comunicatul FSSR.

Instituţia sindicală consideră că ar fi utilă creşterea contribuţiilor la sănătate până la nivelul de 14% angajat-angajator, „ca primă măsură necesară pentru reforma sistemului”.

„Ne declarăm în continuare susţinerea măsurilor de reformă a sănătăţii prevăzute în proiectul legii sănătăţii, corectat şi completat cu propunerile noastre anterioare, şi sprijinim eforturile Ministerului Sănătăţii de a conştientiza populaţia în privinţa adevăratelor probleme ale sistemului sanitar, inclusiv asupra limitelor acestuia derivate din posibilităţile financiare limitate”, se menţionează în comunicatul FSSR.

Erik de Vrijer, şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, a declarat, marţi, într-un interviu acordat AGERPRES, că s-a convenit cu Guvernul de la Bucureşti o simplificare a sistemului de coplată în sectorul sănătăţii.

„(…) am căzut de acord asupra unei simplificări a sistemului de coplată. Versiunea precedentă era foarte complicată cu tot felul de formalităţi. Ideea era să nu fie ceva greu de implementat, ci ceva uşor de aplicat. Versiunea actuală are onorarii simple. Acest sistem de coplată va fi implementat de anul viitor”, a subliniat de Vrijer.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.