MAE dezavuează declaraţiile deputatului Philippe Meunier privind expulzarea românilor fără venituri din Franţa

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu neplăcută surprindere de declaraţiile deputatului francez Philippe Meunier privind renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeană pentru a permite expulzarea românilor fără venituri.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră îngrijorătoare astfel de declaraţii la adresa cetăţenilor unui alt stat membru şi în totală contradicţie cu valorile şi principiile europene. De altfel, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a transmis deja o scrisoare deputatului francez Philippe Meunier prin care îşi exprimă dezacordul cu privire la declaraţiile profund discriminatorii, cu caracter xenofob, care contravin, în totalitate, valorilor şi normelor europene şi relaţiilor dintre statele membre UE. Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea respectării ferme a principiului liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană şi a libertăţii de stabilire pentru toţii cetăţenii europeni”, se arată într-un comunicat MAE dat publicităţii miercuri, 15 august 2012.

Deputatul Philippe Meunier, reprezentant al Uniunii pentru o Mişcare Populară, de dreapta, a declarat sâmbăta trecută că preşedintele Franţei, Francois Hollande, „ar trebui să ceară o renegociere a tratatelor europene” pentru a „permite expulzarea românilor fără resurse”, potrivit ziarului Liberation.

Într-un comunicat, reprezentantul Dreptei populare scrie că locuitorii „din oraşele franceze afectate de acest flagel cer guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru a pune capăt cartierelor de magherniţe, cerşetoriei agresive şi numărului mare de spargeri şi furturi”.

„Francois Hollande ar trebui să ceară Europei renegocierea tratatelor pentru a permite expulzarea românilor fără de mijloace de pe teritoriul nostru naţional”, subliniază Meunier, în declaraţia sa.

Săptămâna trecută mai multe aşezări ilegale ale romilor au fost desfiinţate în Franţa, iar zeci de locuitori ai acestora au fost trimişi în România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.