Au fost deschise peste 500 de dosare penale în legătură cu referendumul

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite joi, 16 august 2012, că pe rolul parchetelor au fost înregistrate peste 500 dosare penale privind desfăşurarea referendumului din 29 iulie, iar o parte dintre acestea sunt instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, unde se efectuează cercetări cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin cercetările derulate în aceste dosare penale „nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale”.

Parchetul General arată că verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude: persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente, cât şi pe listele electorale suplimentare; persoane care figurează că ar fi votat, dar în realitate nu s-au prezentat la vot; prezenţa pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale; prezenţa pe listele electorale suplimentare a aceleiaşi semnături în dreptul unui număr mare de persoane.

„Pentru stabilirea situaţiei de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor. Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Potrivit art. 85 din Codul procedură penală, înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ ţinând mâna pe cruce sau pe Biblie”, explică Parchetul General.

Ministerul Public cere reprezentanţilor celorlalte puteri „să se abţină de la declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.