Bulgaria ar putea cumpăra gaze naturale din România

Bulgaria ar putea importa gaze naturale din România, a anunţat ministrul economiei şi energiei al acestei ţări Delian Dobrev. Oficialul a asistat joi, 16 august 2012, la Ruse, la ceremonia de lansare a lucrărilor la partea bulgărească a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României.

Dobrev a declarat că acest proiect va ajuta nu numai la creşterea securităţii alimentării cu gaze naturale, ci şi la diversificarea surselor. „Ştim că românii au un avans faţă de noi în ceea ce priveşte prospectarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, au descoperit deja cantităţi semnificative şi acest proiect ne va da posibilitatea să cumpărăm gaze româneşti”, a spus el.

Conducta între Ruse şi Giurgiu va avea o capacitate anuală cuprinsă între 0,5 şi 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă jumătatea din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.

Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima săpătură a interconexiunii, a spus însă că deţine informaţii potrivit cărora şi în blocul situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră există cel puţin aceleaşi cantităţi de gaze naturale ca şi cele descoperite recent în România.

„Nu îi invidiez pe români, deoarece ştiu un pic mai mult decât voi şi sper că în scurt timp va fi anunţată descoperirea unor zăcăminte de gaze şi probabil de petrol şi în partea bulgară a Mării Negre”, a adăugat Borisov.

Guvernul bulgar a aprobat la sfârşitul lunii iulie emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra blocului „Khan Asparuh”, care are o suprafaţă totală de peste 14.000 kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit în luna februarie a acestui an în zona românească din Marea Neagră.

Interconexiunea între România şi Bulgaria are o importanţă deosebită pentru că poate asigura, pe termen scurt, într-un moment de criză, fluxul de gaze într-un sens sau altul, iar pe termen lung contribuie la siguranţa alimentării cu gaze a ambelor ţări, a declarat, pentru Agerpres, Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz.

Dl. Pintican a notat că segmentul românesc terestru este aproape finalizat, urmând în cel mai scurt timp să înceapă şi construirea porţiunii pe sub Dunăre. Reprezentantul Transgaz a refuzat să comenteze dacă realizarea proiectului a întârziat din cauza părţii bulgare, care abia acum începe lucrările de construcţie, exprimându-şi însă speranţa că proiectul va fi finalizat în termenul stabilit, care este mijlocul anului viitor.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut consorţiului bulgaro-austriac care va construi segmentul pe teritoriul ţării să lucreze cu eforturi dublate pentru a finaliza proiectul înainte de termenul de 31 mai 2013. Kiril Temelkov, directorul general al companiei Bulgartransgaz, a promis că acest lucru se va întâmpla.

Temelkov a spus ziariştilor că partea conductei de sub Dunăre care se proiectează în prezent va fi realizată printr-o tehnologie ultramodernă şi practic nu va afecta în nici un fel mediul înconjurător – ţeava va trece la câteva metri sub fundul fluviului. Tronsonul de sub Dunăre va fi construit de un consorţiu în care intră câteva companii româneşti şi una din Bulgaria, a precizat ministrul.

Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care 9 milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinanţarea părţii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania română Transgaz. Lungimea totală a conductei între Ruse şi Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.